Naslovna Pravo Usvojen unapređeni tekst Nacionalnog plana za smanjenje emisija glavnih zagađujućih materija iz...

Usvojen unapređeni tekst Nacionalnog plana za smanjenje emisija glavnih zagađujućih materija iz starih, velikih postrojenja za sagorevanje

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici unapređeni tekst Nacionalnog plana za smanjenje emisija glavnih zagađujućih materija koje potiču iz starih, velikih postrojenja za sagorevanje (NERP).

Ovim planom Srbija se obavezuje da napravi značajne iskorake u pogledu smanjivanja emisija zagađujućih materija iz velikih energetskih postrojenja.

Njegova primena ima za cilj da se do 31. decembra 2027. godine emisije iz starih velikih postrojenja za sagorevanje usaglase sa graničnim vrednostima emisija definisanim Direktivom o industrijskim emisijama.

Na sednici je usvojena i Strategija razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period 2020-2025. godine.

Premijerka Ana Brnabić je izrazila zahvalnost Evropskoj uniji, OEBS-u, Ambasadi Norveške i Fondaciji Konrad Adenauer – partnerima Vlade koji su radili na izradi ovog dokumenta. Radna grupa nastaviće rad i na Akcionom planu za primenu Strategije.

Na sednici je usvojena izmenjena Uredba o podsticajima investitoru da u Republici Srbiji proizvodi audiovizuelno delo, kojom se početak njene primene pomera sa 1. februara na 1. maj 2020. godine.

Vlada je imenovala za vršioca dužnosti direktora Muzeja savremene umetnosti Viktora Kiša (Fakultet primenjenih umetnosti – Odsek keramika), a za direktora Jugoslovenske kinoteke Jugoslava Pantelića.

Izvor: sajt Vlade RS
Naslov: Redakcija