Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je izbore za odbornike skupština gradova i skupština opština u Srbiji za nedelju, 2. jun. Glasaće se u 66 jedinica lokalne samouprave.

– Kao rezultat uspešnog dijaloga parlamentarnih stranaka, stekli su se uslovi za raspisivanje izbora u 66 jedinica lokalne samouprave. Izbori u ovim lokalnim samoupravama održaće se na isti dan kao i izbori za odbornike u Skupštini Grada Beograda odnosno 2. juna ove godine – rekla je Brnabić.

Kazala je i da je raduje što je iz parlamenta „poslata snažna poruka svim građanima da smo kao njihovi izabrani predstavnici kadri i sposobni da razgovaramo i da postignemo dogovor uprkos svim našim razlikama“.

Ona je pozvala sve političke aktere da vode računa o tome da politika ne treba i ne sme da bude sredstvo koje razdvaja ljude, i rekla da je zajednička obaveza da se politički sistem razvija u demokratskom pravcu koji promoviše dijalog, uzajamno poštovanje i veći stepen razumevanja.

– Kao predsednica Skupštine Srbije nastaviću da insistiram da ovo najviše predstavničko telo svih građana Republike Srbije poštuje i promoviše upravo takve vrednosti. Želim svima uspešne izbore – rekla je ona.

Poslanici su usvojili 23. aprila izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima kojima su pomereni rokovi za raspisivanje izbora, što je bio jedan od zahteva opozicije u dijalogu o poboljšanju izbornih uslova koji je vođen od 1. aprila.

Zakon predviđa da se odluka o raspisivanju lokalnih izbora donosi najranije 150 dana, najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika, kao i da od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može da prođe manje od 30, a ni više od 60 dana.

Usvajanjem ovih izmena i dopuna stvoreni su uslovi da se lokalni i beogradski izbori održe istog dana.

Izvor: sajt Blic-a
Naslov: Redakcija