Плате појединих категорија запослених у јавном сектору биће повећане између 5 и 7 одсто, а пензионери могу за коју недељу да рачунају на једнократну помоћ у висини од 5.000 до 6.000 динара, а од 1. јануара и на повећање пензија.

Наставницима и учитељима плате ће трајно бити повећане између пет и седам одсто, лекарима и медицинском особљу пет одсто, колико ће плате бити повећане и запосленима у култури, у војсци, полицији и институцијама социјалне заштите.

Са запосленима у правосуђу у наредним данима биће договорено да ли ће добити трајно повећање као и остале категорије запослених или ће добити једнократне исплате.

Министар финансија Душан Вујовић је на конференцији у Влади Србије, истакао да је влада постигла запажене резултате што је довело до тога да Међународни монетарни фонд, супротно уобичајеној пракси – попусти, и дозволи повећање примања док траје програм.

„Мени је ово десети програм Фонда по свету и ретко где се дешавало да ММФ призна напредак и да дозволи да се бољи фискални резултат, односно приходи поделе грађанима. То је неуобичајен приступ, а ми смо већ у оквирима структурног смањења, већ смо на 3,89 одсто од планираних четири одсто“, рекао је Вујовић и подвукао да смо скоро тамо где би требало да будемо у децембру 2017. када се програм са ММФ-ом завршава.

Фискални резултати, како је рекао, надмашују очекивање, а то је, приметио је, најважније.

„Циљ програма који смо закључили са ММФ-ом, јесте да се 2018. године вратимо, не само на претходне плате, него да имамо одрживи и инклузивни раст, који ће се одразити позитивно на све“, рекао је Вујовић

И наша стопа раста је, наводи министар, у порасту, а и прогнозе се мењају на више. Само ове године је, подсећа, ММФ је са 1,75 одсто, подигао прогнозу раста на 1,8 одсто, па на 2,5 одсто.

„Ми очекујемо да ће раст БДП-а бити 2,7,- 2,8 одсто“, рекао је он додајући да у наредним годинама очекује раст од најмање три одсто.