Plate pojedinih kategorija zaposlenih u javnom sektoru biće povećane između 5 i 7 odsto, a penzioneri mogu za koju nedelju da računaju na jednokratnu pomoć u visini od 5.000 do 6.000 dinara, a od 1. januara i na povećanje penzija.

Nastavnicima i učiteljima plate će trajno biti povećane između pet i sedam odsto, lekarima i medicinskom osoblju pet odsto, koliko će plate biti povećane i zaposlenima u kulturi, u vojsci, policiji i institucijama socijalne zaštite.

Sa zaposlenima u pravosuđu u narednim danima biće dogovoreno da li će dobiti trajno povećanje kao i ostale kategorije zaposlenih ili će dobiti jednokratne isplate.

Ministar finansija Dušan Vujović je na konferenciji u Vladi Srbije, istakao da je vlada postigla zapažene rezultate što je dovelo do toga da Međunarodni monetarni fond, suprotno uobičajenoj praksi – popusti, i dozvoli povećanje primanja dok traje program.

„Meni je ovo deseti program Fonda po svetu i retko gde se dešavalo da MMF prizna napredak i da dozvoli da se bolji fiskalni rezultat, odnosno prihodi podele građanima. To je neuobičajen pristup, a mi smo već u okvirima strukturnog smanjenja, već smo na 3,89 odsto od planiranih četiri odsto“, rekao je Vujović i podvukao da smo skoro tamo gde bi trebalo da budemo u decembru 2017. kada se program sa MMF-om završava.

Fiskalni rezultati, kako je rekao, nadmašuju očekivanje, a to je, primetio je, najvažnije.

„Cilj programa koji smo zaključili sa MMF-om, jeste da se 2018. godine vratimo, ne samo na prethodne plate, nego da imamo održivi i inkluzivni rast, koji će se odraziti pozitivno na sve“, rekao je Vujović

I naša stopa rasta je, navodi ministar, u porastu, a i prognoze se menjaju na više. Samo ove godine je, podseća, MMF je sa 1,75 odsto, podigao prognozu rasta na 1,8 odsto, pa na 2,5 odsto.

„Mi očekujemo da će rast BDP-a biti 2,7,- 2,8 odsto“, rekao je on dodajući da u narednim godinama očekuje rast od najmanje tri odsto.