Član Kriznog štaba, epidemiolog dr Predrag Kon izjavio nakon te sednice, da sve mere uvedene protiv koronavirusa, ostaju do daljnjeg i da nije bilo ni govora o njihovom popuštanju.

„Procena epidemiološke situacije pokazuje da postoji stabilizacija na visokom nivou, ali se vidi i blagi porast koji se može povezati sa povratkom sa skijališta, ali i samom prisutnošću britanskog soja koji je dokazan u više navrata“, objasnio je Kon novinarima.

Rekao je da je Krizni štab prepoznao predstojeće praznike kao dodatni rizik, posebno u situaciji kada još nemamo vakcinisanost sa dve doze cepiva.

S tim u vezi je podsetio da je zaštita vakcinom obezbeđena tek kada se primi i druga doza i prođe najmanje desetak dana posle toga. Kon je apelovao da treba pokušati da se ovo stanje ne pogoršava dalje, a to je moguće samo poštovanjem mera. To se, kaže, odnosi posebno na povećanje kontrola koje se mogu očekivati u narednom periodu i posebno prazničnom na planinama, skijalištima.

Ističe, da će kontrole biti povećane i na mestima koja su prepoznata kao mesta zaražavanja, kao što su ugostiteljski objekti. „Činjenica je da moramo da izdržimo još neko vreme dok ne steknemo barijeru koju treba da steknemo vakcinom“, podvukao je Kon.

Prema njegovim rečima, dinamika vakcinacije je dobra, a pošto se kapaciteti vakcinacije šire, cilj je, kako kaže, da se dnevno da 80.000 vakcina ukupno. Kon kaže da bi se jedino tako mogao dostići bedem koji nam je potreban za odbranu od koronavirusa, odnosno stvaranje kolektivnog imuniteta.

Izvor: sajt B92
Naslov: Redakcija

 

Izvor: sajt Blic-a
Naslov: Redakcija