Danas je i zvanično predstavljen novi, treći po redu, paket mera ekonomske pomoći.

Njegova vrednost je 249,4 milijardi dinara, a podrazumeva finansijsku podršku i za građane i za privredu.

U nastavku teksta navodimo na kakvu vrstu pomoći mogu da računaju stanovnici Srbije.

30 plus 30 evra

Kada je reč o direktnoj podršci za građane Srbije, ove godine oni koji se budu prijavili dobiće ukupno 60 evra i to najpre u mesecu maju 30 evra, a zatim u novembru još 30.

Potrebno je da se prijave na isti način kao i prošlog puta, preko portala Uprave za trezor ili putem kol-centra, a prijava će početi krajem aprila. Kao i prošlog puta, penzioneri i primaoci novčanih socijalnih davanja neće morati da se prijavljuju, već će biti automatski prijavljeni.

Dodatnih 50 evra

Za najstarije sugrađane spremljen je i dodatni novac, tako da će oni u mesecu septembru dobiti dodatnih 50 evra, što znači da će ukupno u toku godine dobiti 110 evra.

Za ovih dodatnih 50 evra država će izdvojiti još 10 milijardi dinara.

Pola minimalca

Paket podrazumeva isplatu polovine minimalne zarade za tri meseca za preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća, koji u Republici Srbiji zapošljavaju 1.505.093 zaposlenih. Velika preduzeća dodata su na spisak na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, čime još skoro 300.000 novih zaposlenih dobija ovakvu vrstu podrške.

Prva isplata sledi 8. aprila i odnosi se na mesec mart, a posle toga slede uplate u maju i junu.

Kako je najavljeno, ponoviće se isti princip kao i prošlog puta, koji privrednici već poznaju – novac će biti uplaćen na posebne namenske račune koje će za njih otvoriti Uprava za trezor, a odakle će novac moći isključivo da se prebaci na račun zaposlenog.

Kada su u pitanju uslovi za korišćenje ovih mera, oni su sledeći: privrednici koji žele da koriste ove mere ne smeju da smanje broj zaposlenih za više od 10% do isteka tri meseca od isplate poslednjeg minimalca i takođe ne mogu da isplaćuju dividende.

Za ovu meru će biti izdvojeno 69,8 milijardi dinara.

Prema rečima ministra finansija Siniše Malog, kada je reč o prijavi za mere, potrebno je da se preko jednostavnog obrasca zainteresovani prijave na portalu Poreske uprave, i to počev od 1. marta. Važno je napomenuti i da je potrebno da se za svaki mesec prijavljuju, i da za to imaju vremena do poslednjeg dana u tekućem mesecu, a da isplata ide narednog meseca.

Dakle, privredni subjekti će se u martu prijavljivati za isplatu koja sledi u aprilu. Ako subjekt inače ne podnosi poresku prijavu (jer je preduzetnik i ne isplaćuje sebi ličnu zaradu, a nema zaposlene), on se ne prijavljuje, isto kao i prethodnog puta.

Pomoć ugostiteljima i turističkim radnicima

Nadovezujući se na ovu pomoć, uplatiće se još jedna cela minimalna zarada za zaposlene u ugostiteljstvu, turističkim, rent a kar agencijama, kao i hotelijerima, licenciranim turističkim vodičima i turističkim pratiocima, za šta će biti izdvojeno više od 2 milijarde dinara. Ova isplata sledi u mesecu julu.

Takođe, u mesecu aprilu će se pomoći gradski hoteli sa 350 evra po ležaju, odnosno 150 evra po sobi. Za to će biti izdvojeno oko 1,7 milijardi dinara.

Prevoznici

Osim ove sektorske mere, postojaće još jedna koja se odnosi na posebno ugrožen sektor autobuskih prevoznika. Ovom podrškom, prevoznici će dobiti dodatnih 600 evra po autobusu na period od šest meseci, a za šta će biti izdvojeno 2,6 milijardi dinara.

Odobrena sredstva subvencija uplaćivaće se korisnicima na posebne namenske dinarske račune koje će Uprava za trezor otvoriti za ove potrebe. Za korišćenje ove mere Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objaviće u narednim danima javni poziv na svom veb-sajtu, preko koga će prevoznici moći da podnose zahteve za subvenciju.

Očekuje se da se sa isplatama počne u aprilu, kako bi oni prethodno imali dovoljno vremena da se prijave.

Garantna šema

Takođe, u želji da se dodatno obezbedi likvidnost privredi, izmeniće se i dopuniti postojeći Zakon o garantnoj šemi, čime će se obezbediti dodatnih 500 miliona evra za privrednike i produžiti njeno vreme trajanja. Osim toga, kako je ranije rečeno, doneće se i novi zakon kojim će se kroz garantnu šemu u vrednosti od 500 miliona evra omogućiti podrška najugroženijim preduzećima.

Izvor: sajt B92