У циљу спречавања нелегалне градње биће уведена солидарна одговорност: инвеститора, власника парцеле и извођача радова, најавила је министарка грађевинарства Зорана Михајловић.

– Променићемо одређене правилнике и увести солидарну одговорност за нелегалну градњу. То значи да није у питању само инвеститор већ и власник парцеле и извођач. Кривичне пријаве ће се подносити против свих њих – рекла је Михајловић.

Она каже да инспекције раде и ноћу и да не може нелегално да се гради тако сто ће се радови изводити ноћу.

– Када инспектор затвори градилиште и стави траку, свако померање траке је кривично дело, након тога инспектор подиже кривичну пријаву против инвеститора. Некад се деси да не зна ко је инвеститор, па стави на НН лица и тога више неће бити. Ако не знате ко је инвеститор, знају ко је власник парцеле, пошто то може лако да се утврди у катастру – објашњава Михајловић.

Михајловић, такође, наводи да има пуно подигнутих кривичних пријава због нелегалне градње, као и да је највећи проблем у Београду, јер су поједине општине дозволиле да се нелегалне зграде заврше и продају станови.

– Рад општинске инспекције је био катастрофалан, јер су дозволили да се зграда заврши и продају станови – додала је она.

 

Извор: сајт Блиц-а

Наслов: Редакција