U cilju sprečavanja nelegalne gradnje biće uvedena solidarna odgovornost: investitora, vlasnika parcele i izvođača radova, najavila je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

– Promenićemo određene pravilnike i uvesti solidarnu odgovornost za nelegalnu gradnju. To znači da nije u pitanju samo investitor već i vlasnik parcele i izvođač. Krivične prijave će se podnositi protiv svih njih – rekla je Mihajlović.

Ona kaže da inspekcije rade i noću i da ne može nelegalno da se gradi tako sto će se radovi izvoditi noću.

– Kada inspektor zatvori gradilište i stavi traku, svako pomeranje trake je krivično delo, nakon toga inspektor podiže krivičnu prijavu protiv investitora. Nekad se desi da ne zna ko je investitor, pa stavi na NN lica i toga više neće biti. Ako ne znate ko je investitor, znaju ko je vlasnik parcele, pošto to može lako da se utvrdi u katastru – objašnjava Mihajlović.

Mihajlović, takođe, navodi da ima puno podignutih krivičnih prijava zbog nelegalne gradnje, kao i da je najveći problem u Beogradu, jer su pojedine opštine dozvolile da se nelegalne zgrade završe i prodaju stanovi.

– Rad opštinske inspekcije je bio katastrofalan, jer su dozvolili da se zgrada završi i prodaju stanovi – dodala je ona.

 

Izvor: sajt Blic-a

Naslov: Redakcija