Преговори представника синдиката, послодаваца и државе у оквиру Социјално-економског савета (СЕС) о минималној месечној заради, највероватније ће почети у понедељак 27. августа, најављено је из Савеза самосталних синдиката Србије (СССС).

Генерални секретар тог синдиката Зоран Михајловић рекао је да они сматрају да минималац не би требало да буде мањи од цене минималне потрошачке корпе за трочлану породицу, која сада износи око 36.000 динара.

„Можда то у овом тренутку и није реално, јер би то било велико повећање у односу на садашњи минималац, али мислим да то свака држава треба да узме у обзир када размишља о стандарду својих грађана“, рекао је Михајловић.

Он је оценио да, уколико социјални партнери не прихвате тај предлог, СССС не би требало да пристане на понуду мању од 80 одсто вредности потрошачке корпе, што би, како је објаснио, износило 29.130 динара.

Додао је да минимална зарада за најпростији рад мора да прати реалне потребе једног домаћинства које има запослене чланове.

„Мислим да није нормално да човек буде запослен, а да притом буде испод линије сиромаштва и да је његова егзистенција апсолутно угрожена“, истакао је генерални секретар СССС, додајући да, ако се свакодневно прича о повећању наталитета и жељи да се млади људи задрже у Србији, „онда се мора поправљати стандард грађана“.

„Не само минимална, већ и просечна зарада треба да се повећа, а од тога би и послодавци имали користи јер би задржали младе, стручне и способне људе. Међутим, они као да не схватају да политиком ниских зарада не могу задржати младе стручњаке код себе“, нагласио је Михајловић.

Он је изразио наду да ће Влада Србије подржати њихове аргументе и да ће наћи начин за повећање минималца, додајући да је једна од могућности за то подизање неопорезивог дела зарада, што би послодавцима олакшало да исплате увећане зараде.

Према његовим речима, социјално-економски положај запослених у Србији је побољшан у односу на прошлу годину, али синдикат не може бити задовољан тим пре што око 350.000 људи прима минималац који износи 24.000 динара.

„Када то имамо у виду, уз чињеницу да је и просечна зарада око 400 евра, не можемо причати о било каквом задовољавајућем социјално-економском положају запослених, а мислим да ће се он у будућности урушавати ако не изнађемо начин за повећање зарада“, рекао је Михајловић.

Прошле године Социјално-економски савет постигао је договор о повећању минималне зараде за 10 одсто, о трошку државе, која је повећала неопорезиви део зараде.

 

Извор: сајт 021

Наслов: Редакција