Потпредседница владе Зорана Михајловић позвала је данас све председнике општина у Београду, али и у Србији, да се постарају да се Закон о озакоњењу доследно примењује.

Михајловић је, на састанку са градским менаџером Београда Гораном Весићем и председницима београдских општина у Влади Србије,  поручила да ће добити сву неопходну подршку и помоћ Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре али да се неће толерисати непоштовање Закона.

„Нећемо дозволити да се Закон о озакоњењу не примењује на прави начин, јасно. Кривично је дело свако кршење овог закона и предмет озакоњења су објекти који су укровљени пре доношења Закона, не после“, навела је Михајловић, која је и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Како се наводи у саопштењу министарства, она је најавила формирање Координационог тела које ће надзирати спровођење Закона у свим општинама у Србији који би требало да реши питање бесправне градње.

Михајловић је поручила да ће Министарство прегледати свих 8.000 до сада донетих решења по новом Закону, те да ће се тамо где се установи да има прекршаја, налагати рушење док ће инспектори који су одговорни за таква решења одговарати.

Сада када више не постоје високи доприноси и када се грађевинска дозвола у Србији добија у просеку за осам дана, нема разлога да више трпимо бесправну градњу, закључила је Михајловић и најавила контроле по градовима у Србији.

Извор: Тањуг