Већини паушалаца пореска решења стижу са две године закашњења, док за поједине категорије порезници и даље нису у стању да обрачунају износ обавеза. Ипак, министар финансија Душан Вујовић поручује да му није јасно зашто се привредници буне, јер те обавезе “нису пале са неба”.

У Пореској управи недавно су нам појаснили да чекају нове уредбе о ближим условима, критеријумима и елементима за паушално опорезивање. А чека се дуже од две године. Управа је зато крајем прошле године почела да издаје решења по старом пропису, али их не издаје за читав низ делатности као што су лекари, професори, адвокати, стоматолози… Они који их добију имају свега 15 дана да их и измире. Министар Вујовић, међутим, никакве измене прописа сада не помиње.

– Потрошили смо веома много времена да се договоримо о том систему дефинисања паушалних обавеза и репрограма појединих обавеза. Сада Пореска управа не успева преко ноћи да надокнади кашњење – рекао је министар Вујовић. – Не разумем зашто се привредници буне. Знали су да ће им та решења доћи. Ми смо их бескаматно кредитирали током те две године.

Тумачење министра Вујовића прилично је збунило привреднике и рачуновође.

– Могао би да буде у праву само што се тиче постојећих предузетника, који су могли да плаћају по старим решењима – објашњава Јован Беара, председник Пословног удружења Увра. – То међутим није случај са онима који су изашли из самоопорезивања. Они су се одјавили, али су порезници наставили да обрачунавају обавезе, иако тај образац има снагу решења. У међувремену за паушал нису добили никакво решење. И наравно, почетници у послу. Они нису могли ништа да плаћају, јер им нико још није обрачунао ниво обавеза и због тога су имали бројне проблеме.

ПОРОДИЉЕ

КАШЕЊЕ са решењима коштало је и буџет Србије, јер ниједна новоотворена предузетничка радња, која се определила за паушално опорезивање, није добила решење, нити је током 2015. и 2016. била задуживана и није морала да плаћа било какву обавезу. Посебну штету су претрпеле предузетнице које су у овом периоду затруднеле. Оне које су отвориле радње током последње две године, трудничко или породиљско боловање су провеле са накнадом у износу минималне зараде.

Извор: сајт Новости