Većini paušalaca poreska rešenja stižu sa dve godine zakašnjenja, dok za pojedine kategorije poreznici i dalje nisu u stanju da obračunaju iznos obaveza. Ipak, ministar finansija Dušan Vujović poručuje da mu nije jasno zašto se privrednici bune, jer te obaveze “nisu pale sa neba”.

U Poreskoj upravi nedavno su nam pojasnili da čekaju nove uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje. A čeka se duže od dve godine. Uprava je zato krajem prošle godine počela da izdaje rešenja po starom propisu, ali ih ne izdaje za čitav niz delatnosti kao što su lekari, profesori, advokati, stomatolozi… Oni koji ih dobiju imaju svega 15 dana da ih i izmire. Ministar Vujović, međutim, nikakve izmene propisa sada ne pominje.

– Potrošili smo veoma mnogo vremena da se dogovorimo o tom sistemu definisanja paušalnih obaveza i reprograma pojedinih obaveza. Sada Poreska uprava ne uspeva preko noći da nadoknadi kašnjenje – rekao je ministar Vujović. – Ne razumem zašto se privrednici bune. Znali su da će im ta rešenja doći. Mi smo ih beskamatno kreditirali tokom te dve godine.

Tumačenje ministra Vujovića prilično je zbunilo privrednike i računovođe.

– Mogao bi da bude u pravu samo što se tiče postojećih preduzetnika, koji su mogli da plaćaju po starim rešenjima – objašnjava Jovan Beara, predsednik Poslovnog udruženja Uvra. – To međutim nije slučaj sa onima koji su izašli iz samooporezivanja. Oni su se odjavili, ali su poreznici nastavili da obračunavaju obaveze, iako taj obrazac ima snagu rešenja. U međuvremenu za paušal nisu dobili nikakvo rešenje. I naravno, početnici u poslu. Oni nisu mogli ništa da plaćaju, jer im niko još nije obračunao nivo obaveza i zbog toga su imali brojne probleme.

PORODILJE

KAŠENJE sa rešenjima koštalo je i budžet Srbije, jer nijedna novootvorena preduzetnička radnja, koja se opredelila za paušalno oporezivanje, nije dobila rešenje, niti je tokom 2015. i 2016. bila zaduživana i nije morala da plaća bilo kakvu obavezu. Posebnu štetu su pretrpele preduzetnice koje su u ovom periodu zatrudnele. One koje su otvorile radnje tokom poslednje dve godine, trudničko ili porodiljsko bolovanje su provele sa naknadom u iznosu minimalne zarade.

Izvor: sajt Novosti