Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju, čija će primena doneti niz koristi za visokoškolske ustanove, poslodavce i studente.

Vodeći se pozitivnim iskustvima evropskih zemalja, ustanovljena je potreba da se u domaćem sistemu visokog obrazovanja omogući organizovanje dualnog modela studija, koji bi bio dovoljno opšti, ali istovremeno fleksibilan.

Reč je modelu koji bi mogao da se primenjuje u zavisnosti od potreba visokoškolskih ustanova koje nude akademsko i strukovno obrazovanje, a zainteresovane su da njihovi studenti stiču znanja i kroz učenje kroz rad u kompanijama, tako da taj rad bude vrednovan putem školarina, stipendija, ili na neki drugi način.

Primena dualnog modela studija doprineće razvoju istraživanja i inovacija, jer manje kompanije često nisu u mogućnosti da formiraju istraživačko-razvojne timove, prvenstveno zbog nedostatka odgovarajućeg kadra.

U toj situaciji, studenti dualnog modela mogu biti spona koja bi kompanijama ukazala na savremena dostignuća i podstakla saradnju univerziteta i kompanija na realizaciji naučno-istraživačkih projekata.

Na sednici je usvojen i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini, kojim se ta oblast usklađuje sa zakonodavstvom Evropske unije, a time unapređuje pravna sigurnost, bliže reguliše poslovanje, kao i zakonske obaveze pružaoca usluga informacionog društva. Usvojenim izmenama ostvariće se napredak srpske ekonomije, kao i dalji rast i razvoj tržišta usluga informacionog društva.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Jedna od najvažnijih novina jeste da se jedina nepokretnost fizičkog lica ne može prodati radi namirenja potraživanja iz komunalnih i srodnih usluga, ukoliko je to potraživanje manje od pet hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan podnošenja predloga za izvršenje.

Takođe, značajno su uvećani pragovi zarada plata i penzija, odnosno iznosi koji su zaštićeni od mogućnosti izvršenja, čime će se sprečiti da se na taj način ugroze osnovne potrebe za život dužnika.

Usvojena je i Uredba o utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove oštećenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana usled dejstva poplava i grada u junu 2019. godine.

Za te namene izdvojena su sredstva od ukupno 400 miliona dinara za hitnu sanaciju stambenih objekata, kako bi građani u što kraćem roku sanirali posledice elementarnih nepogoda i obezbedili osnovne životne uslove.

Na predlog premijerke Ane Brnabić, Vlada Srbije podnela je zahtev Narodnoj skupštini Srbije za održavanje vanrednog zasedanja, sa četiri tačke dnevnog reda: Predlog zakona o nauci i istraživanjima, Predlog zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima radi realizacije Projekta izgradnje infrastrukturnog koridora Autoputa E-761, deonica Pojate–Preljina, Predlog zakona o komunalnoj miliciji i Predlog zakona o izmeni Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Izvor: www.srbija.gov.rs