Naslovna Pravo Vlada usvojila set predloga prosvetnih zakona

Vlada usvojila set predloga prosvetnih zakona

Vlada Republike Srbija usvojila je na današnjoj sednici set predloga prosvetnih zakona, čiji je cilj jačanje vaspitne funkcije ustanova obrazovanja i realizacija utvrđenog seta mera radi bolje prevencije i efikasnijeg reagovanja i postupanja u slučajevima nasilja u školama.

Usvojeni su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

U tom setu usvojen je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima, kojim se omogućava uvođenje nacionalne čitanke i utvrđuje način pripreme i odobravanja ovog nastavnog sredstva.

Na sednici je usvojena i izmenjena Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna „T-500” u cilju zaštitu tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena ove robe, koja je veoma važna za snabdevanje potrošača, naročitno nižih socijalnih kategorija, i zato je produžen period važenja Uredbe do 30. novembra 2023. godine.

Takođe, imajući u vidu to da se nastavlja ograničenje cene ove vrste hleba, Vlada je donela odluku da se iz Republičke direkcije za robne rezerve proizvođačima hleba koji koriste brašno „T-500” dodatno podeli 42.000 tona, što znači da će im do tog datuma biti podeljeno ukupno 74.000 tona brašna.

Vlada je usvojila Predlog odluke o izmeni Odluke o određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu i utvrđivanju iznosa posebne dažbine, kojom je plaćanje povećanog iznosa posebne dažbine za evaporisano mleko, sir i urdu, osim za surutku, produženo do 31. oktobra 2023. godine.

Usled velikog skoka uvoza mleka i mlečnih proizvoda u odnosu na prethodne godine, došlo je do pada otkupne cene mleka na domaćem tržištu, što je kao rezultat imalo pad proizvodnje mleka i smanjenje stočnog fonda, odnosno mlečnih grla krava.

U međuvremenu, situacija je počela postepeno da se stabilizuje, ali je potreban još jedan period kako bi se definisala otkupna cena kojom će proizvođači biti zadovoljni i obezbedio nesmetan i stabilan priliv mleka u mlekare i nesmetano snabdevanje tom namirnicom.

Na sednici je doneta i izmenjena Uredba o kriterijumima za dodelu podsticaja poslodavcima koji zapošljavaju novonastanjena lica u Republici Srbiji, kojom je predviđeno da se za još godinu dana produži rok za njihovo zapošljavanje i ostvarivanje prava na podsticaje i isplatu podsticaja.

Izvor: sajt Vlade RS