Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici 24.9.2018. godine Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji ima za cilj unapređenje međunarodne razmene podataka i zaštite podataka o ličnosti, kao i usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa novim propisima EU u ovoj oblasti.

Građani imaju sve veću potrebu da zbog sve češćih zloupotreba zaštite svoje podatke – kao što su JMBG, broj lične karte ili bankovnog računa, podaci o fizičkom izgledu i navikama, biometrijski podaci, broja telefona, IP adrese, lozinke ili najčešće adrese koje posećuju na internetu.

Zakonom se znatno unapređuje zaštita podataka o ličnosti građana, kako u domaćem pravnom sistemu, tako i u odnosu na iznošenje podataka u treće zemlje. Svi podaci o ličnosti građana Srbije biće tako zaštićeni na jednak način, kao i u državama članicama EU.

Donošenje novog zakona predstavlja takođe jednu od obaveza Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, ali i proizilazi iz činjenice da tekst važećeg zakona nije značajno menjan tokom skoro devet godina primene.

Od donošenja trenutnih zakonskih rešenja do danas došlo je do ubrzanog razvoja informacionih tehnologija, zbog čega postoji potreba da se prava lica na koje se podaci odnose dodatno zaštite.

 

Izvor: www.srbija.gov.rs