Cene osnovnih namirnica biće zamrznute još 60 dana, a regulisane cene goriva na pumpama obračunavaće se na drugačiji način – „skuplji“ od dosadašnjeg.

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila izmenjene uredbe – jedne koja se odnosi na ograničavanje cena osnovnih životnih namirnica i druge koja se odnosi na ograničavanje cena evro dizela i evro premijum BMB 95 po kojoj će se veleprodajna cena ovih derivata na pumpama uvećavati za po sedam dinara, umesto dosadašnjih šest. Privremeno je smanjen i iznos akciza na derivate nafte za 15 odsto.

„Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmenjenu i dopunjenu Uredbu o ograničavanju cene osnovnih životnih namirnica – šećer kristal u pakovanju od jednog kilograma, brašno tip T- 400 glatko, u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, brašno tip T-500 u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra, svinjsko meso – but – u cilju dalje zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena navedenih roba, koje su izuzetno važne za snadbevanje potrošača, a naročito siromašnijih socijalnih kategorija“, saopštila je Vlada Srbije.

Ova uredba će se primenjivati u trajanju od 60 dana, od dana stupanja na snagu.

Vlada je danas usvojila i izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte kojom se prosečna veleprodajna cena derivata evro dizel i evro premijum bmb 95 na teritoriji Srbije uvećava za po sedam dinara.

Ova uredba važiće od stupanja na snagu, 29. aprila, do 31. maja ove godine.

„Privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava u obavezi su da nastave da isporučuju ove derivate utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava i posude za transport derivata nafte u maksimalnoj količini do 60 litara“, navela je Vlada Srbije.

Članovi vlade doneli su odluku i o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte za 15 odsto od objavljenih usklađenih iznosa na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja, „a imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu, kao i njenu tendeciju daljeg rasta, koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji“.

Izvor: sajt Danas
Naslov: Redakcija