Naslovna Pravo Vlada produžila ograničenje cene hleba T-500, ograničenje visine cena derivata nafte, privremeno...

Vlada produžila ograničenje cene hleba T-500, ograničenje visine cena derivata nafte, privremeno smanjenje iznosa akcize na derivate nafte kao i produženje zabrane izvoza i iznošenja gasa

Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici od 24.11.2022. godine izmenjenu Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna tipa T-500, kojom je ograničenje cene ovog proizvoda produženo za još 90 dana, a u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva.

Sa istim ciljem, Vlada Srbije produžila je trajanje Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte  do 31. decembra 2022. godine. Do istog datuma, produženo je i važenje Odluke o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 10 odsto.

Imajući u vidu energetsku krizu na svetskom tržištu koja i dalje prouzrokuje pretnju od nastanka kritične nestašice prirodnog gasa, Vlada je donela odluku o produženju privremene zabrane izvoza i iznošenja ove robe. Odluka, koja će se primenjivati od 1. decembra 2022. godine, trajaće mesec dana.

Danas je doneta izmenjena Odluka o privremenoj zabrani izvoza Evro dizela EN 590, kojom se ona pružava za još sedam dana.

U cilju ublažavanja posledica i sprečavanja kritične nestašice mleka i proizvoda od mleka, a usled povećanog izvoza i potreba stanovništva za povećanim snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu, Vlada Srbije donela je odluku o produženju zabrane izvoza ove robe, koja će se primenjivati od 1. decembra i trajati narednih mesec dana.

Na sednici je donet i Zaključak o prihvatanju donacije Republike Slovačke – vakcine protiv bolesti COVID-19.

U pitanju su vakcine proizvođača Pfizer i BioNTech Manufacturing GmbH, koje je Vlada Republike Slovačke, s obzirom na tradicionalno prijateljske i bliske odnose dveju zemalja, uputila Republici Srbiji.

Izvor: sajt Vlade RS
Naslov: Redakcija