Vlada produžila ograničenja cena na pelet (180 dana), šećer (30 dana), derivata nafte (30 dana), kao i zabranu izvoza mleka i mlečnih proizvoda (30 dana)

Vlada Srbije produžila je važenje Uredbe o ograničenju visine cene peleta sa 90, na 180 dana.

U “Služebnom glasniku RS“, br. 121/2022 objavljena je izmena uredbe koja je doneta početkom avgusta kada je bilo navedeno da će važiti 90 dana.

Produžena zabrana izvoza mleka i mlečnih proizvoda

Vlada Srbije produžila je privremenu zabranu izvoza mleka i proizvoda od mleka do 30. novembra, a izuzetak je izvoz u Severnu Makedoniju i Albaniju.

U “Služebnom glasniku RS“, br. 121/2022 objavljeno je da se zabrana izvoza odnosi na više vrsta mleka, kao i maslac u ambalaži preko jednog kilograma.

Zabrana se ne odnosi na izvoz robe za koju je od strane carinskog organa prihvaćena izvozna deklaracija pre stupanja na snagu odluke.

Privremena zabrana izvoza uvedena je početkom septembra u cilju sprečavanja kritične nestašice, navedeno je tada.

Šećer

Kilogram belog kristal šećera u maloprodaji ne sme koštati više od 114,99 dinara, navodi se Uredbi Vlade Srbije.

Maksimalna proizvođačka cena istog šećera u pakovanjima od kilogram, pet i 10, ne sme prelaziti 95 dinara po kilogramu.

Maksimalna proizvođačka cena belog kristal šećera za sva ostala pakovanja ne sme prelaziti 104,54 dinara po kilogramu, odlučila je Vlada Srbije.

Rok u kome važi ova odluka produžen je do 30. novembra.

Cene derivata u državnim rukama još najmanje mesec dana

Vlada Srbije odlučila je da produži važnost Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte do 30. novembra.

U izmenama Uredbe, objavljenoj u “Služebnom glasniku RS“, br. 121/2022, navodi se i da će nadležno ministarstvo ubuduće biti Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.

Državno određivanje cena goriva u Srbiju uvedeno je u martu, a cene se usklađuju nedeljno i petkom ih objavljuje nadležno ministarstvo.

Izvor: sajt B92
Naslov: Redakcija