Тужити у Србији некога због увреде на друштвеним мрежама могуће је, али је велико питање да ли ће тужилац тај процес и добити.

Разлога за то је више. Први је тај што суд пресуђује не на основу тога што тужилац осећа да му је повређена част, већ на основу процене да ли су тиме погођени критеријуми који важе у одређеној средини.
– Примера ради, ако је у некој групи уобичајено међусобно ословљавање у шали са “Где си, коњу?”, онда та изјава упућена члану такве групе неће представљати увреду – објашњава адвокат Александар Ђорђевић.
Друга отежавајућа околност је та што је врло тешко утврдити идентитет онога ко вас вређа, нарочито због могућности да је реч о лажном налогу или да је нечији профил хакован.
– Увреда је кривично дело које се гони по приватној тужби, па тужилаштво и полиција нису овлашћени да откривају починиоца овог кривичног дела. То значи да је на тужиоцу да докаже да се иза одређеног налога крије баш онај кога тужи – објашњава Ђорђевић.

Ситуација на западу се донекле разликује, где је, на пример, познати глумац Џејмс Вудс најавио тужбу против анонимног твитераша због тога што га је овај назвао кокаинским зависником. Суд је оценио да је Вудс доказао да може да добије случај и омогућио му да покрене судски поступак.

Извор: сајт Блиц, М.Р. Петровић