Народна скупштина Републике Србије усвојила је Закон о изменама и допунама Закона о психоактивним контролисаним супстанцама, који предвиђа оснивање Центра за мониторинг дрога и зависности од дрога.

Циљ је да се прати стање и предлажу мере, пошто је тренутно велики проблем јер не постоји систем за прикупљање података о понуди и потражњи дрога у Србији.

Измене Закона о психоактивним контролисаним супстанцама се усклађују са прописима Европске уније у процесу брже интеграције и хармонизације законодавних система.

Поред хармонизације са ЕУ прописима овим законским решењем регулише се надлежности институција и сарадња у области психоактивних супстанци.

Према резултатима Националног истраживања о стиловима живота становништва Србије из 2014. године – коришћење психоактивних супстанци и игара на срећу, употреба илегалних дрога забележена је код осам одсто од укупне популације старости од 18 до 64 године, и то 10,8 одсто код мушкараца, односно 5,2 одсто жена са већом заступљеношћу код млађе одрасле популације од 18 до 34 године старости.

Најчешће коришћена илегална дрога међу одраслом популацијом је канабис, чија је употреба, бар једном у току живота забележена код 7,7 одсто испитаника узраста од 18 до 64 године.

Употреба других илегалних дрога је врло ретка, док је лекове и друге групе седатива и хипнотика користило 22,4 одсто испитаника.

Према истраживању ЕСПАД-а (Еуропеан сћоол сурвеy он алцохол анд отхер другс) спроведеном 2011. године међу ученицима старости 16 година укупно осам одсто ученика је бар једном пробало неку од илегалних дрога.

Извор: сајт Блиц-а
Наслов: Редакција