Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Krivičnog zakonika sa 159 glasova „za“.

Doživotna kazna je predviđena za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je u skladu s predlogom Fondacije „Tijana Jurić“.
Usvajanju „Tijaninog zakona“, koji predviđa doživotnu robiju za silovatelje i ubice dece, prisustvovali su Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, čiju je inicijativu za ovaj zakon potpisima podržalo gotovo 159.000 građana i Ivan Jovanović, novinar Blica, javlja dopisnik RTS-a.

Osim vladajuće većine „Tijanin zakon“ glasovima su podržali i radikali, poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine i još dva poslanika opozicije – Miladin Ševarlić i Đorđe Vukadinović.

Glasanju nisu prisustvovali poslanici koji bojkotuju rad parlamenta, iako su, prema njihovim rečima, potpisima podržali građansku inicijativu.

Poslanici su usvojili i izmene zakonika o krivičnom postupku.

Predviđeno je da osuđenik na doživotni zatvor može uslovno da se otpusti nakon izdržanih 27 godina zatvora.

U skladu sa inicijativom Fondacije „Tijana Jurić“ predviđeno je, međutim, da sud ne može otpustiti osuđenog za krivična dela određena tom inicijativom – za one koji su osuđeni zbog ubistva dece, trudnica i nemoćnih lica.

Izvor: sajt RTS-a
Naslov: Redakcija