Skupština Srbije usvojila je budzet za 2021. godinu i set pratećih zakona.

Budzet za 2021. godinu predviđa ukupne prihode od 1.336 milijardi, što je povećanje od 3,5 odsto u odnosu na rebalans budzeta iz 2020., kao i ukupne rashode i izdatke od 1.514 milijardi dinara, što je smanjenje od 14,63 odsto u odnosu na rebalans ovogodišnjeg budzeta. Projektovani deficit je 178,5 milijardi dinara, što je tri odsto BDP-a.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je budzet za 2021. usmeren na podizanje životnog standarda građana, ali je i razvojni, jer će 330 milijardi dinara, odnosno 5,5 odsto BDP-a, biti izdvojeno za kapitalne investicije. Tako konstruisan budzet sledeće godine treba da omogući privredni rast od šest odsto.

Kada je reč o prvom stubu, podizanju životnog standarda, od 1. januara penzije će biti povećane za 5,9 odsto, minimalna cena rada za 6,6 odsto, i biće povećane plate u javnom sektoru. Od 1. januara za pet odsto će biti povećane plate medicinskih radnika, dok će ostali zaposleni u javnom sektoru dobiti 3,5 odsto, a ostalih 1,5 odsto povećanja dobiće od 1. aprila. Vojnici će dobiti i dodatno povećanje do deset odsto.

Kada je reč o kapitalnim investicijama, u budzetu za 2021. su na spisku izgradnja Moravskog koridora, autoput Preljina-Požega, brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac, autoput Niš-Pločnik, autoput Ruma-Šabac-Loznica, kao i izgradnja Fruškogorskog koridora. U budzetu je izdvojen novac i za nove industrijske parkove, za nastavak rehabilitacije pruga, kao što su Niš-Dimitrovgrad i brza pruga od Beograda do Novog Sada.

Za zdravstvo će biti izdvojeno 386,3 milijardi dinara, a najveći deo tih sredstava predviđen je za RFZO – 353 milijardi dinara. Predviđeno je i dodatnih 15,2 milijarde dinara za ulaganja u zdravstvo koja su vezana za Kancelariju za upravljanje javnim ulaganjima.

Izvor: sajt Ministarstva finansija
Naslov: Redakcija