Држава разматра најбољи модел за одлазак у пензију грађана који имају више од 50 година, а остали су без посла и немају довољно радног стажа да испуне законски услов за пензионисање, пише Блиц.

Ради се махом о грађанима који су радили у пропалим фирмама и остали на улици. Већина њих је већ годинама на бироу или повремено ради неке послове.

– За људе који имају близу 50 или више година веома је тешко да нађу посао, без обзира на радно искуство. Управо због тога држава покушава да нађе начин како да их пензионише – каже извор упознат са планом државе.

Према његовим речима, идеја је да се у таквим случајевима сабирају године стажа и године старости.

– Тако ће, на пример, неко са 53 године старости и само 12 година стажа у збиру имати 65 и тако стећи услов за пензију. Још се тражи прави модел, односно формула по којој би се то обрачунавало. Дакле, разматра се колики би требало да буде минимум година старости, а колики за стаж – наводи саговорник Блица и додаје да се прорачуном бави Министарство финансија.

Како објашњава, ово је на неки начин експериментални пројекат и тек ће се видети колико би се људи пријавило и како би се показао у пракси.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић каже да није упознат са овим планом, али сматра да би пензија,у том случају била веома мала.

– Моја порука за грађане јесте да траже посао. Држава им нуди могућност преквалификације и доквалификације. Нама фале добри стручњаци и искусни људи који знају да раде свој посао. Више се неће постављати питање колико неко има година, битно је да зна и да хоће да ради – сматра Ђорђевић.

Он наглашава да овакав модел не би био праведан према онима који уплаћују доприносе да би отишли у пензију са 65 година.

За професора Економског факултета у Београду Љубодрага Савића ово није лоша идеја. Он наглашава да се одређени број људи, стицајем прилика, нашао у позицији да је остао без посла.

– То се није десило њиховом кривицом већ чињењем или нечињењем државе. Они су се нашли у пропалим предузећима, а предуго је да чекају 65 година да би остварили право на пензију. У том смислу треба тражити компромисно решење. Оно ће свакако бити између тога да се не оптерети превише пензиони фонд, а са друге стране да им обезбеди колику-толику пензију – наводи Савић.

Како каже, то би била више нека социјална категорија пензионера, с тим да овим људима треба оставити могућност и да допунски зарађују.

Извор: сајт Блиц-а
Наслов: Редакција