Ниједна фирма до сада није кажњена за слање и наплату прескупих СМС порука, обично забавног садржаја, у случају када су их без знања грађана испоручивали на њихове бројеве мобилних телефона, пишу Вечерње новости.

Кроз разне игрице, квизове, лажне претње рачунарским вирусима ове фирме „пецају“ неупућене грађане, а све чешће и њихову децу, без јасног истицања цене и описа услуга које нуде.

Закон који се припрема, ипак, обезбедиће нешто бољу заштиту корисника мобилних телефона, јер ће на дупло већи рачун одмах бити обавештени.

Нацртом закона о електронским комуникацијама биће детаљније уређени услови почетка и престанка пружања СМС порука са додатом вредношћу (ВАС), како се називају поруке које се додатно наплаћују.

“Прописана је и обавеза оператера да обавештава претплатника у циљу спречавања прекомерне потрошње, када тренутни износ задужења за текући месец буде двоструко већи од просечног износа задужења за услугу у претходна три месеца”, кажу у Министарству телекомуникација.

“На овај начин ће претплатници бити обавештени о повећаном износу задужења за текући месец, и биће у прилици да правовремено реагују”, објашњавају они.

Министарство је овлашћено да обавља инспекцијски надзор над радом ових оператера, приликом редовних контрола и по пријавама РАТЕЛ-а и корисника. Ниједној таквој фирми није забрањен рад, већ су им само укинули поједине сервисе на које су се корисници жалили.

Ако услугу нису наручили, а притом су је добили уз „папрену“ цену, корисницима мобилних телефона преостаје једино да се жале управо тој фирми која им је и направила цех. Или евентуално оператеру у чијој су мрежи, који је у овом случају само „посредник“. А тек потом РАТЕЛ-у, као надлежној агенцији која их контролише.

“Нису све ВАС поруке и остале услуге са додатом вредношћу нежељене. Корисници имају највећи проблем са порукама чије примање се наплаћује, а чији пријем корисници прихвате, често несвесно, преко рачунарских апликација, игрица или лажних дојава о вирусу”, речено је у РАТЕЛ-у.

“Препорука је да се број мобилног телефона не доставља неопрезно, без упознавања са условима и ценом”, додају они.

РАТЕЛ не води статистику колико је било приговора грађана на овакве услуге. Познато је само да су они чести, и да, уколико се докаже да услуга није правилно оглашена, оператер кориснику враћа новац. 

Извори: сајтови Б92 и Вечерње новости