Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас у Измиру, да ће 1. октобра у турском парламенту почети ратификација Споразума о слободној трговини између Србије и Турске, од којег се, каже, очекује да ће допринети већој трговинској размени између две земље.

Љајић је истакао да ће ратификацијом Споразума бити створен правни основ за повољнији извоз српске робе која се налази на царинском режиму и режиму квота.

,,На тај начин верујем да ће бити повећан обим трговинске размене који је прошле године био око милијарду евра, а план је да за две године достигнемо близу две милијарде евра, а споразум о слободној трговини то свакако омогућава“, истакао је Љајић.

Љајић, који се приликом посете Измиру састао са министарком трговине Турске Рухсар Пекџан, је нагласио да је у разговору добио уверење да сви пројекти турских инвеститора који су започети у Србији, неће бити прекинути упркос тренутној економској ситуацији у Турској и честим осцилацијама турске лире.

,,Разговарали смо и о каматним стопама на кредит којим би се финансирала изградња аутопута Београд-Сарајево и верујем да се приближавамо повољној варијанти тог кредита“, навео је Љајић.

Говорећи о Међународном сајму привреде у Измиру, на којем је Србија први пут земља партнер и где ће се турском тржишту представити око 30 компанија из Србије, Љајић каже да је сајам добра прилика да Србија представи своје економске и туристичке потенцијале, али и да привуче нове турске инвеститоре и туристе.

,,Овде је било сусрета са појединим фирмама, а већ су наше поједине локалне самоуправе разговарале о конкретним облицима сарадње и доласку инвеститора”, рекао је Љајић.

Министар је закључио се да упркос свим турбуленцијама, пре свега у Турској, сарадња између Србије и Турске развија, унапређује и да постоји простор да обим трговинске размене буде већи.

 

Извор: сајт Министарства трговине, туризма и телекомуникација