Uskoro bi Zakon o izvršenju i obezbeđenju („Sl. glasnik RS“, br. 106/2015, 106/2016 – autentično tumačenje i 113/2017 – autentično tumačenje – dalje: Zakon) trebalo da se promeni, a izmene ovog Zakona o trebalo bi u skupštinsku proceduru uđu u prvoj polovini ove godine.

Naime, mnogi građani su zbog dugova od nekoliko hiljada evra ostali bez prilično velike imovine i nekretnina. To bi od naredne godine trebalo da se promeni jer je formirana radna grupa koja već nekoliko meseci radi na izmeni propisa koji regulišu ovu oblast. Jedna od bitnih novina je da ubuduće izvršitelji neće moći da prodaju jedinu nekretninu, pod određenim uslovima, pojedincima i porodici koji bi posle te prodaje praktično ostali na ulici. Takođe, trebalo bi i da se preispita deo plate ili penzije koja može biti predmet izvršenja.

Da se radi o izmeni koja je i više nego neophodna govori i to da je ovaj način namirenja dospelih obaveza dosta čest. Tako je 2017. godine preko izvršitelja prodato čak 3.736 nekretnina ili po 300 svakog meseca. U kakvom su se položaju danas našli neki od tih ljudi ne treba posebno objašnjavati.

Kada je u pitanju ovaj problem, Zakon je manjkav od početka. Kada već dođe dotle da se nekome zbog dugovanja prodaje stan, onda se nakon prodaje i namirenja dugova novac koji preostane vraća dužniku. Od te sume dužnik često može da kupi nekretninu, nekada to nije dovoljno ni za namirenje obaveza ili se za preostali iznos novca ne može postati vlasnik nove nekretnine. U drugom zemljama koje, takođe, imaju sličan zakon on nije toliko strog. Razvijenije zemlje imaju pravilo – 20 kvadratnih metara za vlasnika i još po pet za svakog člana porodice. Recimo, tročlanoj porodici bi moralo da se ostavi 20 kvadrata plus još 10, ili ukupno 30 kvadrata. Ukoliko neko ima stan od 100 kvadratnih metara koji se, zbog dugovanja, prodaje, u pomenutom primeru bi nakon prodaje moralo da mu se obezbedi suma kojom može da kupi 30 kvadrata.

Hoće li slična rešenja biti ugrađena u izmene Zakona kod nas tek ostaje da se vidi. Predsednik Komore javnih izvršitelja Srbije Miodrag Grujović kaže da su izvršitelji dužni da poštuju načelo srazmere pri naplati potraživanja. Prodaja pokretne i nepokretne imovine regulisana je Zakonom, a procene određuju sudski veštaci. Može da se desi da se nepokretnost proceni na milion evra, ali ako kupaca nema, onda cena pada.

Izvršitelji neplaćene obaveze često namiruju iz redovnih primanja – plata i penzija. Nova rešenja išla bi na to da je moguće blokirati samo polovinu plate ili penzije. Od trećine plate ili penzije malo ko u Srbiji može da živi pa dužnik tako zapada u još veće probleme i nove dugove, odnosno čeka sledeće izvršenje. Blokada polovine primanja trebalo bi da im pomogne da stanu na noge.

O izmenama Zakona ministarka pravde Nela Kuburović kaže da se u praksi pokazalo da se nepokretna imovina i ona pokretna veće vrednosti od potraživanja prodaju i zbog dugova manje vrednosti.

Mora se voditi računa o načelu srazmere i preispitati da li se načelo srazmere na odgovarajući način primenjuje, kaže Nela Kuburović.

Izvor: sajt Dnevnik-a
Naslov: Redakcija