До краја године у Србији ће бити усвојене измене и допуне прописа о продаји и закупу непокретности.

Надокнада агенцији би била шест одсто од вредности некретнине. Мора се униформисати пословање у Србији, пишу Вечерње новости.

Колико ће купац платити агенцији коју је унајмио да му пронађе одговарајућу некретнину зависи од тога да ли је ангажовао легалног посредника који је уписан у Регистар посредника Србије, или „случајног агента“ – мешетара, јер неки од њих траже и по 10 одсто вредности стана, куће или локала. 

Њихову бахатост требало би ускоро да спрече измене и допуне Закона о посредовању у промету и закупу непокретности, које би требало да буду усвојене до краја године. 

У Кластеру некретнина предлажу да се допуном овог акта одреди распон провизије. Тренутно је уобичајена пракса да је посредничка провизија од два до шест процената од купопродајне цене. 

Милић Ђоковић, из Кластера некретнина, каже да се ово удружење залаже за дефинисање наплате минималне и максималне посредничке провизије. 

„То је неопходно како би људи унапред знали шта плаћају и колики је распон услуга, и колико то може да кошта у складу са ценовником који мора да буде јавно објављен и са чиме налогодавац мора да буде упознат“, објашњава Ђоковић.

Извор: сајт novaekonomija.rs