Do kraja godine u Srbiji će biti usvojene izmene i dopune propisa o prodaji i zakupu nepokretnosti.

Nadoknada agenciji bi bila šest odsto od vrednosti nekretnine. Mora se uniformisati poslovanje u Srbiji, pišu Večernje novosti.

Koliko će kupac platiti agenciji koju je unajmio da mu pronađe odgovarajuću nekretninu zavisi od toga da li je angažovao legalnog posrednika koji je upisan u Registar posrednika Srbije, ili „slučajnog agenta“ – mešetara, jer neki od njih traže i po 10 odsto vrednosti stana, kuće ili lokala. 

Njihovu bahatost trebalo bi uskoro da spreče izmene i dopune Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, koje bi trebalo da budu usvojene do kraja godine. 

U Klasteru nekretnina predlažu da se dopunom ovog akta odredi raspon provizije. Trenutno je uobičajena praksa da je posrednička provizija od dva do šest procenata od kupoprodajne cene. 

Milić Đoković, iz Klastera nekretnina, kaže da se ovo udruženje zalaže za definisanje naplate minimalne i maksimalne posredničke provizije. 

„To je neophodno kako bi ljudi unapred znali šta plaćaju i koliki je raspon usluga, i koliko to može da košta u skladu sa cenovnikom koji mora da bude javno objavljen i sa čime nalogodavac mora da bude upoznat“, objašnjava Đoković.

Izvor: sajt novaekonomija.rs