Колико у Србији има нелегалних објеката требало би да сазнамо 27. новембра, када истиче рок од годину дана дат локалним самоуправама да их попишу.

Општинама рок истиче за нешто више од месец дана, а некима, ако би радили овим темпом, не би помогло ни да је рок 10 година. Тако је у Параћину. У 2016. години пописали су око 700 бесправних објеката, а процењују да им је остало још готово осам хиљада.

„У Параћину постоји недостатак радне снаге и ово сада што радимо, радимо, да тако кажем, помоћу штапа и канапа, са великим напрезањем и са великом муком“, каже начелник Одељења за урбанизам у Параћину Радомир Живковић.

Не разликује се много ни Београд. Неће стићи да попише све нелегалне објекте. До сада је евидентирано око девет хиљада, рачунају да има их још неколико хиљада.

„Инспекције покушавају да попишу све објекте, али такође постоји могућност да људи који имају нелегалне објекте да их сами пријаве инспекцијама и на тај начин олакшају, односно омогуће себи да буду пописани, јер је то услов за даљи поступак по Закону о озакоњењу“, наводи градски менаџер Београда Горан Весић.

За општине и градове који не ураде посао на време – шта је санкција?

„По Закону о озакоњењу није предвиђена санкција за пробијање тог рока“, каже државни секретар у Министарству грађевинарства Александра Дамњановић.

Ипак, у Министарству верују да ће већина попис завршити.

„Највећи број објеката који је преостао за попис су помоћни и економски објекти, у том смислу Министарство иде корак даље и урадиће једно упутство како би олакшало попис управо тих економских и помоћних објеката“, истиче Александра Дамњановић.

Општине и градови упутство ће добити, ако већ нису, до краја недеље, тврде у Министарству.

Извор: сајт РТС-а