Пензије се у Србији више неће усклађивати два пута годишње, према расту инфлације, већ ће то убудуће радити Влада, у складу са стањем у буџету, па та примања могу бити и већа, изјавио је министар за рад Зоран Ђорђевић.

„Била је велика дилема да ли да оставимо у закону да усклађивање буде два пута годишње, у складу са инфлацијом и трошковима живота. Определили смо се да то препустимо Влади“, рекао је Ђорђевић новинарима после седнице Социјално-економског савета (СЕС).

Он је појаснио да пензије у Србији нису достигле тај ниво да могу да се усклађују са растом инфлације и да пензионери заслужују веће приндлежности.

„Као што ове године имамо повећање пензија, желимо да и следеће године оне буду веће него што је раст инфлације“, рекао је министар Ђорђевић.

Према његовим речима, када Србија буде имала стабилан пензиони систем, тада ће пензије моћи да прате само раст инфлације.

„Да раст пензија прати само раст инфласције, то сада не би било одговорно са наше стране. Желимо да сада повећање буде веће од саме инфлације и да побољшамо материјлни положај најстаријих суграђана“, закључио је Ђорђевић.

 

Извор: сајт Новости