Penzije se u Srbiji više neće usklađivati dva puta godišnje, prema rastu inflacije, već će to ubuduće raditi Vlada, u skladu sa stanjem u budžetu, pa ta primanja mogu biti i veća, izjavio je ministar za rad Zoran Đorđević.

„Bila je velika dilema da li da ostavimo u zakonu da usklađivanje bude dva puta godišnje, u skladu sa inflacijom i troškovima života. Opredelili smo se da to prepustimo Vladi“, rekao je Đorđević novinarima posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta (SES).

On je pojasnio da penzije u Srbiji nisu dostigle taj nivo da mogu da se usklađuju sa rastom inflacije i da penzioneri zaslužuju veće prindležnosti.

„Kao što ove godine imamo povećanje penzija, želimo da i sledeće godine one budu veće nego što je rast inflacije“, rekao je ministar Đorđević.

Prema njegovim rečima, kada Srbija bude imala stabilan penzioni sistem, tada će penzije moći da prate samo rast inflacije.

„Da rast penzija prati samo rast inflascije, to sada ne bi bilo odgovorno sa naše strane. Želimo da sada povećanje bude veće od same inflacije i da poboljšamo materijlni položaj najstarijih sugrađana“, zaključio je Đorđević.

 

Izvor: sajt Novosti