Београд – Стручна републичка комисија израдила је нацрт измена закона којим се потпуно забрањује пушење у угоститељским објектима у Србији.

Постојећим Законом о заштити становништва од изложености дуванском диму пушење је забрањено на радним и јавним местима, али је ипак дозвољено у угоститељским објектима. Упркос најавама које су објављиване у медијима крајем 2015. године, измене 2016. нису ушле у скупштинску процедуру, а ни постојећи закон се не примењује у потпуности.

„Републичка стручна комисија за контролу дувана израдила је нацрт измене Закона о заштити становништва од изложености дуванском диму прошле године, којим се у потпуности забрањује пушење у угоститељским објектима, али предлог није ушао у процедуру“, каже Срмена Крстев из Републичке стручне комисије за контролу дувана.

Она је нагласила да се закон теже примењује, јер није свеобухватан, да забрањује пушење на радним и јавним местима и у јавном превозу, али не и у угоститељским објектима.

Контролу тога да ли се закон примењује обавља више инспекција – санитарна, здравствена, инспекција министарства рада, просветна.

Срмена Крстев каже да би у борби против дуванског дима, осим забране пушења у угоститељским објектима, велики значај имала и сликовна упозорења на паклицама цигарета, као и високе цене дуванских производа.

„Новац који држава тренутно добија од акциза на цигарете мањи је од новца који се троши на уклањање последица дуванског дима“, каже Срмена Крстев.

Резултати истраживања, која се редовно спроводе од 2010. године када је усвојен Закон, показују да је дошло до смањења изложености дуванском диму, посебно на местима која су регулисана законом.

Кључни резултати истраживања о ефектима и ставовима у вези са Законом о заштити становништва од изложености дуванском диму које је Институт Батут спровео 2015. године показују да је пушење дозвољено у свим просторијама у скоро половини домаћинстава у Србији, а тек у сваком десетом домаћинству пушење је дозвољено само на тераси.

Више од две трећине пунолетних грађана Србије, пушача и непушача, изложено је дуванском диму у својој кући – 65 одсто, док је 75 одсто одраслих становника изложено дуванском диму у кући пријатеља.

Упркос забрани пушења, сваки пети одрасли грађанин Србије изложен је дуванском диму на радном месту, док је пет одсто становништва изложено дуванском диму у образовној установи.

Сваком другом пунолетном становнику смета изложеност дуванском диму на местима на која излазе, док 56 одсто становништва наводи да им смета изложеност дуванском диму на радном месту.

Дувански дим, који садржи више од 7.000 хемијских материја, од чега су преко 70 канцерогене материје, повезан је са оболевањем од малигних болести, са болестима срца и крвних судова и дисајних путева.

Извор: сајт Б92