Nakon što je usvojen Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, mišljenja javnosti bila su veoma podeljena – od onih da je reč o novom nametu na građane, do onih da će profesionalno bavljenje tim poslom doprineti većem kvalitetu života u zgradama. Da bi se građani upoznali s tim zakonom i onim što on nosi, ukazala je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, pripremaju se uputstva, koje će u narednih nekoliko dana biti dostavljena stanarima zgrada. Ona je istakla da bi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada mogao u potpunosti zaživeti tek za oko godinu, tačnije, kada sve zgrade u Srbiji budu imale upravnike.

– Uputstvo će biti dostavljeno vlasnicima stanova u zgradama, a u vezi sa svim nedoumicama u primeni novog Zakona o stanovanju – kazala je Zorana Mihajlović. – Razgovaramo i s Privrednom komorom Srbije u vezi s obukom upravnika zgrada i sve će biti urađeno sinhronizovano kad je reč o eventualnim pitanjima i problemima. 
 
Po njenim rečima, Zakon o stanovanju i održavanju zgrada odnosi se na sve građane Srbije, pripremaju se razna objašnjenja njegove primene, i ništa se neće raditi represijom i kaznama, već tako da se ljudima objasni korak po korak šta treba da rade. 

I dok se čeka na primenu tog zakona, u mnogim sredinama posao upravnika zgrada već odavno obavljaju firme. Novosadska firma „Houm juniti” taj posao obavlja u više od 130 zgrada sa čijim je skupštinama stanara sklopljen ugovor, a po rečima vlasnika Ivana Kabićaa, nedavno su ugovori s većinom skupština stanara obnovljeni.  
 
– Pretpostavljam da su nakon donošenja tog zakona građani/stanari bili zabrinuti zbog toga što je spomenut novac, odnosno što imaju obavezu da ga sami obezbede za angažman profesionalnog upravnika zgrade – kaže Kabić. – Naglašavam da se mesečno po stanu za posao upravnika zgrade izdvaja 200 do 300 dinara i mislim da je mnogo važnije da stanari budu svesni toga da profesionalni upravnik profesionalno i odgovorno radi svoj posao, da će zgrada biti održavana kako treba i po najpovoljnijim cenama. 
 
On podvlači da profesionalnog upravnika zgrade, zapravo postavlja/bira skupština stanara, koja može i da ga promeni ukoliko stanari nisu zadovoljni kako obavlja posao. 
 
– Stanari odlučuju o svemu, a upravnik zgrade vodi računa o tome da svi poslovi u njegovoj nadležnosti budu urađene valjano i na vreme. Uvek je dostupan, a za obavljanje neke intervencije u zgradi uvek se pribavljaju tri ponude i bira najbolja. Posao profesionalnog upravnika nije nimalo lak, valja uskladiti mišljenja i potrebe velikog broja ljudi, na vreme sve organizovati i uraditi da bi bilo što manje problema koji se javljaju pri zajedničkom stanovanju u zgradama. Takođe, stanari bi trebalo da budu svesni toga da je cilj povećanje standarda i način življenja u zgradi te da upravnici rade savesno jer im je to posao za koju zarađuju platu.
D. Mlađenović
 
Potpis i ostalo

Ukoliko se neka zgrada odluči da angažuje profesionalnog upravnika, potpisuje se ugovor sa skupštinom stanara. Profesionalni upravnik je odgovoran za svoj rad i podnosi finasijski izveštaj o svom radu. Toškovi za angažman profesionalnih upravnika obezbeđuju se preko objedinjenih sistema naplate, kao što je, recimo, „Informatika” u Novom Sadu.

Izvor: dnevnik.rs