Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti upozorio je građane povodom odavanja ličnih podataka nepoznatim osobama koje nude pomoć.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović upozorio je danas građane, posebno starije, da ne daju svoje lične podatke nepoznatim osobama koje im putem društvenih mreža nude „pomoć“ tokom vanrednog stanja.

Poverenik je pozvao građane koji dobiju takve ponude da se direktno obrate organu ili instituciji koji su navedeni u tom „obaveštenju“ na zvanične javno objavljene brojeve telefona.

„Ne treba nasedati na ovakve ‘informacije’ i tako omogućiti ‘lovcima u mutnom’ da ostvare bilo kakvu korist na štetu građana“, naveo je poverenik a preneo njegov kabinet.

Poslednjih dana jedan broj građana je dobio SMS poruke u vezi sa isplatom penzija u kojima se traži da dostave lične podatke, JBMG, broj žiro računa, PIN i druge slične podatke.

Navodeći da je reč o prevari, MUP je pozvao građane koji su dobili takve poruke da ih prijave Odeljenju za suzbijanje visokotehnološkog kriminala ili preko Udruženja banaka Srbije.

Izvor: sajt B92 i Poverenika
Naslov: Redakcija