Uputstvo o merama zaštite zdravlja učenika i zaposlenih, preporučeni modeli organizacije nastave u osnovnim i srednjim školama, koji su objavljeni na sajtu Vlade Republike Srbije, kao i plan države sa zvaničnim smernicama za rad obrazovnog sistema javnosti predočen rečima članova Kriznog štaba za suzbijanje kovida 19, razrešili su brojne nepoznanice i istovremeno iznedrili nove nedoumice.

Lako zapaljiva rasprava ne prestaje u roditeljskim i prosvetnim krugovima pred epidemiološki nesigurnim početkom školske godine. Bukti debata roditelja na društvenim mrežama, hiljade ih je udruženih protiv onlajn nastave, mnogo je i ogorčenih što deca moraju da nose maske kao i skeptika uverenih da se neće revnosno meriti temperatura deci pre nego što dođu u školske klupe. Prosvetni redovi zbijaju se upozoravajući da će u predstojećim nedeljama, uz lekarsku, nastavnička profesija postati najrizičnija u pogledu obolevanja od virusa korona. Jer, septembar u prosvetnom krilu dočekuje bezmalo milion predškolaca, osnovaca i srednjoškolaca na republičkom nivou.

– Dok su zdravstveni radnici opremljeni zaštitnom opremom, prosvetni će u učionice ulaziti „goloruki” suočavajući se sa velikim rizikom od zaraze. Zato od nadležnih očekujemo da svim učiteljima i nastavnicima, kao što zakon nalaže, obezbede neophodne uslove za rad, kada je u neizvesnoj epidemiološkoj situaciji povratak u škole izvestan. Za početak, svi školski radnici treba da dobiju po dve zaštitne maske za svaki nastavni dan. Imajmo u vidu da ako nastavnici počnu masovno da obolevaju neće biti nastave ni u školi ni na daljinu, jer neće imati ko da je drži – kaže za naš list Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija i potpisnik niza predloga upućenih Ministarstvu prosvete da se zaposlenima obezbede sigurni uslovi za boravak i rad u školama. Kad za oko pola miliona ljudi u sistemu sporta država može da omogući besplatno testiranje na kovid 19, uz redovne zdravstvene preglede u Zavodu za sport i medicinu sporta, da bi se smanjila mogućnost zaražavanja i omogućili nesmetani treninzi i takmičenja, prosvetni radnici u najmanju ruku očekuju da će i za njih osigurati da ne čekaju red za testiranje ukoliko im se pojave simptomi korone.

– Neće nastavnici sa povišenom temperaturom ili simptomima respiratornih oboljenja dolaziti na posao, otvoriće bolovanje, ali je neophodno da se u školi što pre zna da li su inficirani koronom ili ne. Suština je da se na testiranje i rezultate ne čeka danima, zbog svih učesnika u obrazovnom procesu, da nadležni osiguraju dovoljan broj PCR testova za učitelje, nastavnike, školsko osoblje sa simptomima virusa korona. Takođe, i da među prioritetima budu zaposleni u prosveti koji žele da prime vakcinu protiv sezonskog gripa – objašnjava Markov.

Sindikalni predlog prosvetnoj vlasti je da se kolegama iz školskog kolektiva starijim od 60 godina, ali i sa hroničnim oboljenjima, omogući rad na daljinu, a ukoliko to ne može da im se ponudi odsustvo sa posla uz naknadu u visini 65 odsto zarade. To je kao da su na bolovanju, a da se sad sprovede anketa naš sagovornik je uveren da bi polovina profesora prihvatila tu ponudu i da bi blagovremeno mogla da im se nađe zamena.

Predstavnici Foruma beogradskih gimnazija zahtevaju i da se zaposlenima koji obole od korone u toku lečenja i rehabilitacije garantuje isplata zarade bez umanjenja, kao da su na poslu. Kolege iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, ukazuju da je takva nadoknada već predviđena početkom juna, dopunom posebnog kolektivnog ugovora, za prosvetne radnike koji su zbog kovida u izolaciji. Citiraju da „zaposleni ima pravo na naknadu plate u visini od 100 odsto osnove za isplatu za mesec u kome je privremeno odsustvovao sa rada zbog potvrđene bolesti kovid 19 ili mere izolacije naložene u vezi sa tom bolešću”.

Izvor: sajt Politika, autor: Milenija Simić-Miladinović
Naslov: Redakcija