U prvih sedam meseci osnovano je 27.339 privrednih subjekata – 5.468 privrednih društava i 21.871 preduzetnik, odnosno za 3,2% više društava (5,296) i za 0,5% preduzetnika manje (21.987) u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Od ukupnog broja osnovanih, elektronski se registrovalo 4,8% subjekata, dok su ostali podneli dokumentaciju za registraciju „ u papiru“.

Najviše privrednih društava osnovano je aprila, kada je registrovano 873 društva. Prema delatnosti, najviše je registrovano privrednih društava za nespecijalizovanu trgovinu na veliko, izgradnju stambenih i nestambenih zgrada, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, restorani i pokretni ugostiteljski objekti, drumski prevoz tereta i računarsko programiranje.

Najviše preduzetnika osnovano je juna (3.704), a prema delatnosti prednjače preduzetnici registrovani za računarsko programiranje, restorani i pokretni ugostiteljski objekti, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, frizerski i kozmetički saloni, usluge pripremanja i posluživanja pića i drumski prevoz tereta.

Za prvih sedam meseci obrisano je 15.492 privredna subjekta, odnosno 2.139 privrednih društava i 13.353 preduzetnika, ili za 38% više društava (1.548) i za 2,4% preduzetnika više (13.043) nego u istom periodu lane.

Porast broja obrisanih društava je posledica prinudne likvidacije, koja je sprovedena po službenoj dužnosti nad privrednim društvima koja nisu podnosila finansijske izveštaje dve uzastopne godine koje su prethodile 2017. godini, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima.

Najviše privrednih društava obrisano je iz registra u maju, kada je ugašeno 554 društva. Među ugašenima, najviše je privrednih društava koja su bila registrovana za obavljanje delatnosti nespecijalizovane trgovine na veliko, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, dok je među obrisanim preduzetnicima bilo najviše restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, kafića i barova, trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hranom, pićima i duvanom, taksi prevoznika, frizerskih i kozmetičkih salona.

Za prvih šest meseci je osnovano 4.659 privrednih društava i 18.694 preduzetnika. Ove godine je osnovan približno isti broj privrednih subjekata kao u istom periodu 2018. godine. Istovremeno, iz Registra privrednih subjekata je od 1. januara do 1. jula obrisano 1.860 društava i 11.544 preduzetnika.

Od uvođenja eRegistracije osnivanja višečlanog društva sa ograničenom odgovornošću krajem juna ove godine, prvo dvočlano društvo koje se elektronski registrovalo je COOLISHKO DOO BEOGRAD, trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, dok je prvo tročlano društvo Bar Metrix iz Zemuna, DOO za usluge u poslovanju.

Izvor: sajt APR
Naslov: Redakcija