Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević predstavio je dosadašnje rezultate rada Ministarstva i najavio planove i projekte koji će se realizovati u narednoj godini, kako bi Srbija napredovala u svakom pogledu, a što je u nadležnosti Ministarstva.

Ministar Đorđević je na početku zahvalio svima u Ministarstvu, kao i drugim institucijama i nevladinim organizacijama, koje su učestvovale u mnogobrojnim projektima i svojim radom, pomogli u ostvarenju postavljenih ciljeva i istakao da sigurno bez zalaganja svakog od njih ni predstavljeni rezultati ne bi bili ovako uspešni.

„Ministarstvo koje vodim je veoma kompleksno i obuhvata različite oblasti, ali je svaka od njih fokusirana na brigu o građanima Srbije, jer je obezbeđivanje njihovih boljih uslova za njihov život i rad svakako naš prioritet“, rekao je Đorđević.

Kao jedan od najvažnijih realizovanih projekata tokom prethodne godine, prema rečima ministra je „Reci NE radu na crno“, koji je od početka realizacije dao dobre rezultate u borbi protiv sive ekonomije.

Pored ovog projekta, uspešno je završena i prva faza u okviru projekta izrade Socijalnih karata.

„Ovaj projekat će doprineti da naši građani lakše i brže dolaze do ostvarivanja svojih prava“, istakao je Đorđević.

Prema rečima ministra, ono o čemu se mnogo govori jeste uvođenje nacionalnog SOS telefona, šestog po redu, koji će biti finansiran i u potpunosti kontrolisan od strane države, a njegovo uvođenje se očekuje do kraja godine.

Takođe, jedan od prioriteta rada za sledeću godinu jeste i reorganizacija centara za socijali rad.

Početkom tekuće godine Ministarstvo je krenulo i u sistematizaciju radnih mesta.

„Analizom poslovnih procesa želimo da vidimo kako funkcioniše Ministarstvo, da uvedemo nova radna mesta, kao i da mladim ljudima pružimo priliku da rade u Ministarstvu, usavršavaju se i napreduju. Od 1. januara, stupanjem na snagu Uredbe koje donosi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, bićemo prvo Ministarstvo koje će imati izrađena radna mesta po kompetencijama“, rekao je ministar.

On je napomenuo i da će od početka sledeće godine, krenuti sa radom i novi sajt Ministarstva, koji će biti prilagođen osobama sa invaliditetom.

Posebno je istakao i blisku saradnju sa SES-om i dodao da su njihove kritike bile dragocene, verujući da će se saradnja sa njima dodatno unaprediti u narednom periodu i da će se povećati broj lokalnih socijalno – ekonomskih saveta.

Projekat JEDNAKI, ministar je izdvojio kao jedan veliki uspeh kada je u pitanju rad Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom za koji se nada da će trajati godinama.

Na kraju, ministar je rekao da će pažnja prema osobama sa invaliditetom, rekonstrukcija objekata i briga o deci i najstarijim sugrađanima naše zemlje ostati prioritet rada Ministarstva i u narednom periodu.

„Želim da se zahvalim svojim zaposlenima i poručim da nastave da pažljivo i odgovorno rade svoj posao. Nastavićemo da sledimo politiku Vlade Republike Srbije, koju je postavio predsednik Aleksandar Vučić dok je bio premijer, a to je izgradnja moderne, bogate i društveno odgovorne Srbije“, zaključio je Đorđević i istakao da ćemo samo zajedničkim radom uspeti u ostvarenju ovog cilja.

Izvor: sajt Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
Naslov: Redakcija