Ministarstvo građevinarstva će uspostaviti informacioni sistem koji treba da sadrži podatke o svim pokrenutim postupcima ozakonjenja nepokretnosti, kao i svim donetim rešenjima, kaže za RTS državna sekretarka Aleksandrom Damnjanović.

Od poslednjeg Zakona o ozakonjenju objekata, koji važi od novembra 2015. godine, tek svaki sedmi popisani objekat je legalizovan, a Alekandra Damnjanović kaže da brojem donetih rešenja nisu zadovoljni ni Ministarstvo ni građani.

Gostujući u Jutarnjem programu, Damnjanovićeva je istakla da je država donetim merama, dodatnim zapošljavanjem i propisivanjem minimalne dokumentacije, uradila ono što je mogla.

Sledeći korak, kako najavljuje, jeste uspostavljanje novog informacionog sistema, koji bi trebao da bude koristan i građanima i državnim organima.

Informacioni sistem treba da sadrži podatke o svim pokrenutim postupcima, kao i svim donetim rešenjima, navodi državna sekretarka.

Objašnjava da će to biti internet portal i javna baza podataka koji će omogućiti da svako ko ima predmet može da ga isprati od početka do kraja.

Napominje da bi servis kao pilot-projekat trebao najpre da zaživi u Gradu Beogradu i da se potom proširi na celu Srbiju.

„Gde god da imate mogućnost uvida, povećavate transparentnost i smanjujete mogućnost zloupotreba“, ukazuje Damnjanovićeva.

Takođe, dodaje da će Ministarstvo pokušati da sa ozakonjenjem uradi ono što je uradilo sa elektronskim dozvolama – da pokuša gde god može da uvede elektronsku upravu i tako ubrza postupke.

Podseća da prometovanje nepokretnostima nije moguće pre ozakonjenja i apeluje na građane da dostave dokumentaciju.

„Samo zajedno možemo da unapredimo sistem“, zaključila je državna sekretarka.

„Krajnje nezadovoljavajući podaci u Kragujevcu“

U Kragujevcu je popisano 130 hiljada nelegalnih objekata, a godišnje se izda samo šest stotina rešenja, što je samo pola procenta. Damnjanovićeva ocenjuje da je to krajnje nezadovoljavajuće.

Osvrnuvši se na izjavu načelnice Odeljenja za ozakonjenje gradske uprave u Kragujevcu Mirjane Marinković Gabarić, koja kaže da nema dovoljno obrađivača tehničke struke, Damnjanovićeva navodi da je Ministarstvo sprovelo ankete u lokalnim samoupravama i obezebedilo onoliko obrađivača koliko su samouprave tražile.

Kragujevac je tražio i dobio 15 radnika, ali će ako treba dobiti još, istakla je Damnjanovićeva.

Izvor: www.rts.rs

Naslov: Redakcija