Kako su mediji poslednjih dana prenosili, turističke agencije u Srbiji uskoro se mogu naći u velikom problemu, jer nijedna osiguravajuća kuća neće da im proda polisu.

Agencije duguju osiguravajućim kućama

Rad agencija time je doveden u pitanje, jer one agencije koje ne uspeju da nabave polisu insolventnosti – neće više moći da rade.

Osiguravači su prošle nedelje obavestili JUTU Nacionalnu asocijaciju turističkih agencija da od 1. oktobra više nemaju nameru da turističkim agencijama prodaju polise o insolventnosti. Oni su, navodno, ljuti što mnoge agencije duguju osiguravajućim kućama. Nažalost, slutnje su se potvrdile, jer su osiguranja definitivno odbila da izdaju polise.

Proteklih dana, inače, brojni turisti pokušali su da naplate svoje uplate, ali pojedini su uspeli da naplete manji iznos od polovine novca. Pojedini sagovornici, koji su danas pokušali da podignu novac u jednoj velikoj agenciji, uspeli su da se dogovore da uzmu 40 odsto od uplaćenog novca.

– Ovo me je podsetilo na redove isped banaka Jezde i Dafine. Situacija u agencijama je bukvalno daj šta daš – kaže čovek koji je aranžman uplatio početkom godine.

Svesno u bankrot

Osiguravajuće kuće se plaše da su mnoge gazde agencija spremne da svesno odu u bankrot i time dugove prebace na polise. Već se dešavalo da agencija u problemu bankrotira i gazda ponovo, bez dugova, otvori novu agenciju.

Turističkki sektor u Srbiji teško je pogođen korona virusom i usled pandemije trpi ogromne gubitke. Slična je situacija u svetu, jer ova privredna grana čini 10,4 osto globalnog BDP-a i u njoj radi 320 miliona ljudi.

Predstavnici Udruženja turističkih vodiča Srbije održali su peti po redu „Javni čas“ u Pionirskom parku gde su apelovali za pomoć turističkoj industriji ukazujući na to da se nalazi u teškom položaju zbog globalne krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Na manifestaciji „10 minuta za spas turizma- Sačuvajmo turizam“, koja je bila održana 25.08 u četiri najveća grada Srbije, upućen je apel državnim institucijama.

Već pet meseci su turistički vodiči, kao i turističke agencije bez posla, te su neke naše kolege zbog ovako loše situacije bile primorane da napuste turistički sektor i posvete se nekim drugim poslovima kako bi se izborili za sopstvenu egzistenciju.

– Pojedine naše kolege sada rade u kol centu gde su imale sreću da iskoriste to svoje znanje stranih jezika, a ima i onih koji rade dostavu hrane jer su tu našli posao, te stoga ne znamo da li će se ikada više vratiti turizmu – rekla je članica Upravnog odbora Udruženja turističkih vodiča Srbije Jelena Stanković.

Izvor: sajt Srbijadanas
Naslov: Redakcija