Zakon „tri udarca“, koji se odnosi na one koji su najmanje triput počinili nasilna krivična dela, jedan je od zakona čije će uvođenje razmatrati radna grupa za izmene i dopune Krivičnog zakona, saznaje „Blic“.

Radna grupa koju je ministarka pravde Nela Kuburović formirala poslednjeg dana minule godine juče je imala prvi sastanak. Eminentni stručnjaci iz pravosuđa, kako saznaje „Blic“, na uvodnom sastanku upoznali su se sa temama koje će u narednom periodu obrađivati, a koje će se odnositi na izmene i dopune Krivičnog zakona, odnosno na pooštravanje srpske kaznene politike.

Prema našim saznanjima, pored uvođenja doživotnog zatvora za ubice dece, članovi radne grupe u narednom periodu baviće se i pooštravanjem sankcija za krivična dela sa elementima nasilja, ali i dilere droge.

Inicijativa o zakonu „tri udarca“ potekla je od ministra policije Nebojše Stefanovića. Kako je prilikom predlaganja on izjasnio, suština predloga je da svako ko ponovi neko krivično delo sa elementima nasilja bude oštrije kažnjavan, a ukoliko to učini tri puta, onda kazna mora biti drakonska.

– Osnovni cilj je da se svi nasilnici, bez obzira na to o kojem vidu nasilja je reč, još oštrije kažnjavaju, kako bi uticali na kolektivnu svest građana Srbije i na njihov osećaj bezbednosti. Shvatam da nasilje predstavlja rastuću društvenu opasnost. Nakon detaljne analize pravnog okvira, mislim da je ovo najefikasniji način da se nasilje suzbije, kako sa aspekta rada policije, tako i sa aspekta rada pravosudnih organa – objasnio je tada Stefanović.

Sada, kada uvođenje ovog zakona stupi na snagu, odnosno kada zaživi inicijativa o drakonskom kažnjavanju povratnika – huligana, tučaroša, nasilnika koji prebijaju članove porodice – koji su najmanje triput izvršili nasilna krivična dela, srpske ulice mogle bi postati znatno bezbednije.

Prema saznanjima „Blica“, pre razmatranja ovog zakona radna grupa će polemisati o doživotnom zatvoru za ubice dece. Tako će već za desetak dana članovima radne grupe biti predstavljen prvi radni nacrt ovog zakona, nakon čega će se raditi na njegovom usavršavanju.

– U narednom periodu Ministarstvo pravde izaći će sa nacrtima zakona i njegovim izmenama koje će se kasnije kroz raspravu razmatrati, dopunjavati i menjati – kaže izvor „Blica“.

Izmene Krivičnog zakonika usledile su nakon što je krajem prošle godine ministarka pravde Nela Kuburović formirala radnu grupu. Dve nedelje kasnije predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je uvođenje drakonskih kazni za počinioce krivičnih dela, uključujući i doživotnu kaznu zatvora za počinioce najtežih krivičnih dela: ubice dece i višestruke ubice. Vučić je rekao da je ovim prihvaćen predlog Igora Jurića, osnivača Fondacije „Tijana Jurić“ i „Blica“.


TEME RASPRAVE RADNE GRUPE

1. Doživotni zatvor za ubice dece

Udarna tema radne grupe je inicijativa Fondacije „Tijana Jurić“ i redakcije „Blica“ da se u Krivični zakon uvede ova sankcija. Prva radna verzija ovog zakona biće predstavljena stručnjacima već u narednih 10 dana.

2. Pooštravanje kazni za nasilnike i dilere

O izmeni kaznene politike govorio je sredinom januara predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je najavio da će kazne biti oštrije između ostalog za krivična dela nasilničkog ponašanja i silovanja, pedofiliju i trgovinu oružjem i narkoticima.

3. „Tri udarca“

Inicijativa za ovaj zakon potekla je od ministra policije Nebojše Stefanovića, koji je objasnio da je suština predloga da svako ko ponovi neko krivično delo sa elementima nasilja bude oštrije kažnjavan, a ukoliko to učini tri puta, onda kazna mora biti drakonska.

Izvor: sajt Blic-a
Naslov: Redakcija