Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević naložio je formiranje posebne opcije za trudnice i porodilje, u okviru broja 0800 300 307 za prijavu nepravilnosti u oblasti rada, preko koje bi one lakše i brže Inspekciji rada mogle da prijave poslodavce koji su prekršili zakon i time im uskratili prava koja imaju.

Pored toga, na sajtu Ministarstva u okviru kategorije „Registri“ biće objavljen poseban spisak svih onih poslodavaca kod kojih se dokaže da su prekršili zakon i radnicama u ovom slučaju porodiljama i trudnicama uskratili prava koja im pripadaju.

Na sastanku sa direktorkom Centra za mame Jovanom Ružičić i pravnicom Centra za mame Nelom Todorović, koji je održan danas u Palati Srbija, a kome su pored ministra Đorđevića prisustvovali v.d. direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović, posebni savetnik ministra Ana Đokić, načelnik za studijsko – analitičke poslove i nadzor Inspektorata za rad Maja Ilić, šef odseka za drugostepeni upravni postupak u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu Inspektorata za rad Goran Marković i posebni savetnik direktora Inspektorata za rad Zlatko Lekić, dogovoren je detaljni plan kada je u pitanju rešavanje problema iz oblasti rada sa kojima se susreću trudnice i porodilje.

„Prilikom sastanka u Vladi Republike Srbije sa udruženjima koja predstavljaju mame i trudnice predstavljen je problem sa kojim se susreću mame i porodilje na poslu. Kako bismo stali na put grubom kršenju njihovih prava odlučili smo da krenemo u intenzivne inspekcijske nadzore i da uvedemo lakši način za prijavu nepravilnosti. Država brine o mamama, želimo da im pomognemo i da ih zaštitimo. Poslodavci koji krše njihova prava moraju da budu predstavljeni javnosti kako bi svi znali ko su ti koji ženama daju otkaz kada saznaju da su trudne ili se vrate sa porodiljskog odsustva. Uz pomoć pojačanih inspekcijskih nadzora i medijske kampanje verujem da ćemo uspeti da stanemo na put onima koji krše zakon“, rekao je ministar i dodao da je dijalog između Ministarstva i nevladinog sektora veoma važan u rešavanju ovog problema.

Direktorka Centra za mame Jovana Ružičić istakla je da je ovo veoma dobra inicijativa koja će značiti trudnicama i porodiljama u Srbiji.

„Podržavamo svaku inicijativu koja će pomoći mamama da ostvare svoja prava,“ rekla je Jovana Ružičić i dodala da će dogovoreno rešenje poboljšati i znatno ubrzati način prijavljivanja kršenja prava kojima su trudnice i mame izložene.

Izvor: Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja
Naslov: Redakcija