Прошлог месеца на снагу је ступила измена Закона о безбедности саобраћаја на путевима („Сл. гласник РС“, бр. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 – одлука УС, 55/2014, 96/2015 – др. закон, 9/2016 – одлука УС и 24/2018 – даље: Закон) којом су повећане казне за саобраћајне прекршаје, па тако сада за коришћење телефона у току вожње можете платити казну од 10 хиљада динара.

А ево шта заправо значи коришћење мобилног телефона у току вожње и да ли саобраћајна полиција може да вас казни чак иако не телефонирате, већ само у руци држите мобилни телефон док чекате да се упали зелено светло на семафору.

Наиме, Закон недвосмислено каже да возач не сме да користи телефон или друге уређаје за комуникацију, ако нема или не користи опрему која омогућава телефонирање без ангажовања руку за време вожње. А под вожњом се подразумева свако учествовање у саобраћају!

Заборавите дакле на телефонирање без хендсфрија и на своје профиле на друштвеним мрежама док возите! Ако желите да користите телефон као ГПС уређај мораћете најпре прописно да се искључите из саобраћаја! У старту одустаните и од намере да урадите селфи док стојите на црвеном или да телефоном фотографишете, рецимо, саобраћајну гужву у коју сте упали. Ни пешак који учествује у саобраћају не сме да телефонира или шаље поруке! Предвиђене су исте казне и за пешаке који користе телефон док прелазе улицу.

– Основна одредба Закона каже да телефон током вожње сме да се користи искључиво уз хендсфри. То значи да је кажњиво и уколико рецимо из неког разлога на семафору држите телефон у руци – подсећа директор Комитета за безбедност собраћаја Дамир Окановић.

Тако је забрањено и да рецимо сурфујете на интернету док стојите заглављени у саобраћајној гужви.

– Закон не дозвољава употребу мобилног телефона ни ако сте из неког разлога заустављени у саобраћају. Ту мислим рецимо на ситуацију кад сте заустављени у некој гужви на улици или мосту – додаје Окановић.

Истраживања су показала да све већи број саобраћајних незгода настаје због коришћења апликација за размену порука јер куцање апсолутно омета пажњу возача у дужем временском периоду.

– Док држите телефон и разговарате четири пута су вам веће шансе да учествујете у саобраћајној несрећи. Ако куцате поруке или сурфујете по интернету осам пута је већа шанса да дође до саобраћајне незгоде. Рецимо да возите 50 км/х и баците поглед на телефон на само две секунде, возићете 28 метара на слепо, а у тих 28 метара може возило испред вас да започне кочење, да изађе пешак на коловоз или неко да почне да се испаркирава – упозорио је Окановић.

Полиција је иначе у понедељак, током првог дана појачане контроле на путевима, наплатила 1.100 казни за невезивање појаса и више од 400 казни за коришћење мобилних телефона током вожње.

Упркос чињеници да су за ове преступе изменама Закона повећане казне са 5.000 на 10.000 динара, број прекршаја је већи него прошле године, када је дневно писано око 1.400 казни. Стручњаци кажу да то само показује да возачи, без обзира на ригорозније санкције, немају намеру да поштују прописе.

Кажњени возачи ипак могу да прођу 50 одсто јефтиније уколико плате казну у року од осам дана. Сваки возач који казну за невезивање појаса и коришћење мобилног телефона током вожње плати у првих осам дана неће издвојити 10.000 него 5.000 динара.

Извор: сајт Курир-а
Наслов: Редакција