Narodna banka Srbije po hitnom postupku donela je mere koje bi trebalo dodatno da olakšaju otplatu kredita fizičkim licima i preduzetnicima po isteku moratorijuma.

Olakšice se odnose na one koji su izgubili posao u vreme pandemije, poljoprivrednike i preduzetnike sa nižim primanjima i lizing ugovorima, kao i na one koji duže od mesec dana kasne sa otplatom kreditnih obaveza. Zainteresovani već od danas mogu da se jave banci, a odgovor će dobiti u roku od 30 dana.

Nije klasični treći moratorijum ali su nove mere početak presudne trke banaka sa kovidom do početka vakcinacije.

Strah od većeg otpuštanja u narednoj godini po prestanku moratorijuma, Narodna banka na ovaj način pokušava da predupredi. Nove mere predviđaju zastoj u otplati problematičnih pozajmica sa grejs periodom od pola godine, ali sa ciljanom pomoći najugroženijim klijentima. Kako se kamata u vreme grejs perioda ne naplaćuje, ali ipak obračunava, savet je da klijenti, ako su u mogućnosti, bar nju plaćaju dok miruje otplata kredita.

– Nakon prestanka grejs perioda ili te pauze, nastavljaju da plaćaju ratu kredita u istom iznosu ili čak i manja koja je bila prethodna. Neće se rata kao u slučaju prvog i drugog moratorijuma povećavati i na taj način oni će biti u istoj situaciji u kojoj su bili pre grejs perioda – objašnjava direktor sektora u Narodnoj banci Srbije Bojan Terzić.

Produžiće se, kaže, rok otplate kako ta rata neće biti veća.

Klijenti dužni da podnesu zahtev bankama

Za razliku od prethodnih moratorijuma koji su išli po automatizmu, ovoga puta preduzetnoci ili fizička lica koja su u problemu moraće sama da odu u banku i da traže zastoj u otplati koji je sada šest meseci.

Prednost koje će banke davati takvim licima jeste da oni imaju ispod prosečne mesečne zarade ili prosek koji je manji od 120 hiljada dinara u odnosu od pre pandemije ili na lica koja imaju veća kreditna opterećenja na prihode od 40 odsto.

Klijenti su dužni da narednih sedam dana podnesu zahtev bankama, ali ukoliko i posle Nove godine klijent izgubi posao i uđe u probleme, moći će da zatraži zastoj u otplati do kraja aprila.

Banke imaju para da finansiraju mere

U bankama tvrde da imaju para da finansiraju ove mere i da su ovakvi potezi u cilju sprečavanja ličnog bankrota.

– Naravno, sve ove mere imaju zadatak da odlože tu obavezu . Što se tiče obaveze građana i privrede, mala mikrio i srednje preduzeća su najčešće i pogođena u ovakvim situacijama i ova mera je za njih -kaže Vladimir Vasić.

Garantna šema za privredu moratorijum jedan i dva kao i najnovije mere za privredu i građane, prema mišljenju bankara, biće za sada dovoljne da spreče povećanje nenaplativih kredita koji su za sada zanemarljivi. Pogotovo jer su u ovoj godini porasle i stambene pozajmice za 13 odsto ali i keš krediti.

Izvor: sajt Kamatica
Naslov: Redakcija