Међународна асоцијација адвоката под ознаком „приватно и поверљиво” упутила је писмо председнику АКБ Слободану Шошкићу у којем оштро критикује нови начин гласања

Сукоб Адвокатске коморе Србије (АКС) и Адвокатске коморе Београда (АКБ), овога пута око начина гласања, „попео” се на виши, међународни ниво. За нови статут АКБ, који је изгласан на седници 24. септембра и којим се уводе знатне промене и ограничења у погледу начина бирања органа коморе заинтересовала се и Међународна асоцијација адвоката – ИБА.

Према сазнањима „Политике”, под ознаком „приватно и поверљиво” поменуто удружење адвоката, иначе највеће на свету, недавно је упутило писмо председнику АКБ Слободану Шошкићу у којем оштро критикује нови статут.

Овим статутом АКБ, подсетимо, члановима ортачких адвокатских друштава, махом великих канцеларија са неколико десетина адвоката који су чланови АКБ, а запослени су у њима и нису њихови оснивачи, ускраћено је право да бирају и да буду бирани у органе коморе.

У допису ИБА, у који је „Политика” имала увид, између осталог, оцењено је да овакав систем гласања представља кршење права адвоката, да су сви чланови коморе једнаки у својим правима и обавезама и да сваки члан има право да бира и да буде биран у органе коморе.

И док Слободан Шошкић, председник АКБ, сматра да о тврдњама ИБА може да се расправља и да је нови статут морао да буде донет „јер су велике канцеларије привилеговане”, председник АКС Драгољуб Ђорђевић сматра да је становиште Међународне асоцијације адвоката „потпуно на месту” и тврди да је спорни статут донет на превару и да је супротан принципима адвокатске професије.

– АКБ нема обавезу да прихвати, па чак ни да разматра став ИБА. То би значило да имамо обавезу према некоме ко другачије тумачи пропис од нас. И када бисмо морали да прихватимо став ИБА, а не морамо, сео бих са њима и аргументовао бих им због чега сматрам да су одредбе новог статута добре. Ми смо нови статут морали да донесемо зато што су бројчано велике канцеларије, привилеговане. О њима нико не води рачуна, нити оне о некоме воде рачуна. Они себи дозвољавају да широм Србије, али и ван граница наше земље, отварају филијале својих канцеларија, а то је изричито забрањено кодексом адвокатске етике и Законом о адвокатури… Довешће нас у ситуацију да ћемо моћи да радимо само по њиховим прописима, а не по нормама које предвиђа Устав, Закон о адвокатури и низ других аката – објашњава Шошкић за „Политику”.

 

На Изборној скупштини АКБ, заказаној за 3. децембар, требало би да се гласа „по новом”, односно онако како је прописано новим статутом. Питање је, међутим, да ли ће она уопште бити одржана.

– Не знам хоће ли бити одржана, свашта може да се десити. Може да се догоди да буде много приговора чиме би се опструисало доношења одлука. Ако их буде, избори ће бити одржани по новом статуту којег се држимо јер нам је то обавеза коју предвиђа и професионална адвокатска етика и Закон о адвокатури – закључује Шошкић.

Насупрот њему, председник АКС Драгољуб Ђорђевић тврди да нови статут не представља само грубо кршење права адвоката, већ и „нечасну и недостојну манипулацију колеге Шошкића”.

– Најтужније од свега је што колеге из АКБ организовање адвоката у ортачка друштва, не препознају као законом дозвољени облик организовања. Они су, једноставно речено, за колеге које раде у ортачким друштвима констатовали да је реч о зависним адвокатима који су у радном односу и који немају самосталност. Међутим, проблем им није представљало када су се ти адвокати уписивали у именик адвоката и када су узимали новац на име уписнине. Мислим да су надлежни у АКБ донели нови статут само да би и он и избори били поништени, да би и даље радили то што раде… На скупштини која је одржана крајем септембра уопште није расправљано о амандманима на Статут – тврди Ђорђевић.

Он каже и да су руководиоци АКБ од АКС тражили списак запослених у адвокатским ортачким друштвима, јер они такав списак немају.

Шта је ИБА

ИБА је најстарије и највеће међународно удружење адвоката на свету. Основано је 1947. године и окупља више од 80.000 адвоката и 190 адвокатских комора из 160 земаља широм света.

Извор: Политика