Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbacio je kao neprihvatljivu kolektivnu tužbu Sindikata penzionera Srbije “Nezavisnost”, koji zastupa oko 2.000 penzionera zbog četvorogodišnjeg umanjenja penzija po Zakonu o privremenom načinu isplate penzija. Kako je pre nekoliko dana saopštio Sindikat, oni su obavešteni “samo da je odluka konačna, da nema prava žalbe, te da će predstavka i priložena dokumentacija biti uništeni nakon proteka vremana od godinu dana”.

U međuvremenu, stiglo je i obrazloženje odluke Evropskog suda za ljudska prava, u kojem je, kako prenosi Sindikat penzionera, navedeno da je Sud na zasedanju održanom 10. januara 2019. godine, u sastavu jednog sudije, a u skladu sa Konvencijom, ispitao predstavku u obliku u kom je podneta.

„Sud je ustanovio da podnosilac predstavke nije u dovoljnoj meri oštećen navodnim kršenjem Konvencije, kako bi tvrdio da je žrtva zloupotrebe u okviru značenja navedene Konvencije….“, piše, kako je saopštio Sindikat, u obrazloženju Suda u Strazburu, čiju odluku je potpisao sudija Peter Pacolej.

Za Sindikat penzionera Srbije „Nezavisnost“ ovo obrazloženje je neprihvatljivo.

„Očigledno je da se naše i viđenje oko 2.000 penzionera kojima je četiri godine otiman deo penzije kao njihovog stečenog prava i lične imovine, koje je Sindikat preko predstavke Sudu u Strazburu zastupao, i gospodina sudije Pacoleja, o tome šta je ’oštećenje u dovoljnoj meri’, apsolutno razlikuje. Ukoliko je nešto u suprotnosti sa Ustavom i zakonima jedne zemlje, a zadiranje u stečeno pravo, odnosno u imovinu penzionera, po nama je sasvim  dovoljno ’“oštećenje“ i opravdan razlog za traženje obeštećenja“, navodi u saopštenju Sindikat.

Kako su dodali, za njih ovo nije kraj priče, jer će iskoristiti „sva legalna sredstva sindikalne borbe, u zemlji i na međunarodnom planu, kako bi pokušali da izdejstvuju pravdu za oštećene penzionere“.

Zakon donet jer je Srbija bila „blizu bankrota“

Pre obraćanja Sudu u Strazburu, Sindikat se žalio svim nadležnim institucijama, uključujući i Ustavni sud. Kako su ranije saopštili, pomenutim zakonom Ustav je prekršen u delu koji govori o nepovredivosti stečenog prava, a Zakon o PIO u članu kojim je utvrđeno da se obračunati iznos penzije može menjati samo ukoliko dođe do promena parametara uzetih u obzir kod obračuna penzijske osnovice za svakog nosioca prava na penziju (radnog staža i iznosa uplaćenih doprinosa).

“Od Ustavnog suda, najviše sudske instance u zemlji, tražili smo preispitivanje ustavnosti spornog zakona, a na negativan odgovor, podneli smo, još 2015. godine, ustavnu žalbu. Ustavnom sudu su trebale skoro tri godine da nam na tu žalbu odgovori, naravno, ponovno negativno”, saopštio je Sindikat penzionera pre podnošenja predstavke Sudu u Strazburu.

Zakon o privremenom načinu isplate penzija donet je 2014. godine bez javne rasprave, uz obrazloženje Vlade da je ta mera neophodna zbog toga što se Srbija suočava s teškim finansijskim problemima i što je “blizu bankrota”.

Ova mera dovela je do brojnih protesta penzionera.

O ukidanju zakona se polemisalo i krajem 2017. godine kada je usvajan budžet Srbije za 2018. godinu. Tada je Fiskalni savet ocenio da više ne postoje razlozi zbog kojih su penzije smanjene, te da bi Zakon trebalo ukinuti. Skupština je ukinula zakon tek u septembru prošle godine, usvajanjem izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Nakon prvobitne presude u korist jednog od penzionera, Viši sud u Novom Sadu usvojio je žalbu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i preinačio prvostepenu presudu Osnovnog suda u Bačkoj Palanci kojom je ranije presuđeno da PIO penzioneru vrati iznos koji mu je uskraćen po zakonu o umanjenju penzija iz 2014. Ovom odlukom odbijena je tužba i zahtev za isplatu penzionera J. M. iz Bačke Palanke. Kako se navodi u odgovoru Insajderu, Viši sud je ovakvu odluku doneo jer je ocenio da je PIO samo poštovao Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija koji je i propisao isplatu umanjenih penzija.

Izvor: sajt Insajder
Naslov: Redakcija