Двособни стан у поткровљу зграде у Блоку „Васиљ Копривица“ у Врбасу, чији је власник и корисник Јелка Ковачев, радница фабрике „Медела“, продат је без њеног знања, а наложено јој је и да се из њега принудно исели!

Она је ову некретнину купила 2007. године, исплатила сав новац и уредно оверила купопродајни уговор, али се није уписала у катастар. Тако је као формални власник наставио да се води продавац, против којег је Збербанка из Београда повела поступак за наплату потраживања од 1.030.000 динара.

Суд је одредио да тај дуг буде наплаћен продајом стана, иако је бивши власник доставио уговор, оверен у том истом суду, којим је својинско право пренео на Јелку Ковачев.

– Он ме је пред друго јавно надметање обавестио да ће стан, чија је тржишна вредност процењена на 28.420 евра, бити продат путем огласа. На првом надметању није било заинтересованих купаца, а у другом покушају „отишао“ је за око 9.000 евра. После тога је представник неке агенције долазио код мене да ми нуди да за исту суму откупим сопствени стан?! – прича Јелка, шокирана оним што јој се десило.

За налог да буде принудно исељена сазнала је 21. децембра прошле године, кад је социјална радница дошла да провери да ли у стану има малолетне деце „како би се избегло да буду трауматизована приликом избацивања из стана и збринута у хранитељској породици“!? Јелка има унуче које је код ње тада било у гостима, али каже да је била згранута том врстом „помоћи“ Центра за социјални рад.

Њен адвокат Слободанка Петковић из Новог Сада истиче да Основни суд у Врбасу до данас није доставио одлуку којом се њеној клијенткињи налаже предаја поседа и исељење из стана.

– Усмено сам добила потврду да је исељење било заказано за 22. децембар – наводи адвокат. – Судски извршитељ је дошао у стан, али је Јелки оставио рок од месец дана да се добровољно исели. Само да би спречила срамно избацивање усред зиме, она је дала обећање извршитељу да ће добровољно напустити стан до 25. јануара, за кад је заказано принудно исељење.

Према њеним речима, Јелка је из чистог незнања пропустила да купљени стан уведе у катастар, „али њено стечено право својине тиме није доведено у питање“. Јелка је тужила „актере у отимању стана“ и упутила жалбу Вишем суду у Сомбору на поступање Основног суда у Врбасу. Њена правна заступница поднела је притужбу председнику врбаског суда на рад поступајућег судије.

– Од овог поступка сви његови учесници имају користи – наглашава адвокат Слободанка Петковић. – Поверилац је наплатио потраживање, дужник се решио дуга, а професионални купац је стекао стан за трећину његове вредности. Само Јелка, чије постојање судија игнорише, трпи штету коју није скривила.

Закључком суда у Врбасу наређено је принудно исељење уз асистенцију полиције, што Јелкин адвокат оцењује као недопустиво.

– Тек ако сама не изађе из поседа, суд накнадно може заказати извршење са полицијом. Јелка није криминалац да јој на врата долази полиција и принудно је исељава у присуству комшија. Њој су угрожена основна људска права, јер избацивање жене на улицу у зимском периоду представља повреду члана 25 Устава, којим је забрањено свако понижавајуће поступање – упозорила је Јелкин адвокат Слободанка Петковић.

УПИС У КАТАСТАР ЈЕДИНА ЗАШТИТА

У РЕПУБЛИЧКОМ геодетском заводу истичу да је закон јасан и да се својина стиче уписом у катастар, а не уговором. Митар Трбовић, начелник правне службе РГЗ, каже да је једини начин да се власници некретнина заштите од оваквих непријатности, да на време упишу своју непокретност.

– Власник је обавезан да у року од 30 дана дође у катастар и да то уради, а чак су прописане и казне уколико то не учини – објашњава Трбовић. – За физичка лица оне износе од 10.000 до 50.000 динара, а за правна од 100.000 до 250.000 динара. То не наплаћујемо ми, већ судија за прекршаје. Од пре неколико дана смо снизили цену уписа, па сада уместо 9.500 та услуга кошта 5.000 динара.
(З. Р.)

МОЖЕ ДА ТУЖИ СТВАРНОГ ДУЖНИКА

Према Закону о извршењу и обезбеђењу, у надлежности јавног извршитеља је да спроводи одлуку суда и он нема овлашћења да је мења, каже за „Новости“ Неда Петровић, саветник за односе с јавношћу Коморе јавних извршитеља:

– Имајући у виду пресуду коју је суд донео, извршитељ је поступио према тој одлуци. Начелно, треће лице у поступку има право подношења приговора суду.

Како тврде у Адвокатској комори Србије, случај госпође Ковачев није усамљен, а уколико се деси да грађани, из различитих разлога, не поднесу никакав приговор суду, на крају им остаје да туже стварног дужника и од њега покушају да наплате изгубљено добро. 

Извор: сајт Новости