Dvosobni stan u potkrovlju zgrade u Bloku „Vasilj Koprivica“ u Vrbasu, čiji je vlasnik i korisnik Jelka Kovačev, radnica fabrike „Medela“, prodat je bez njenog znanja, a naloženo joj je i da se iz njega prinudno iseli!

Ona je ovu nekretninu kupila 2007. godine, isplatila sav novac i uredno overila kupoprodajni ugovor, ali se nije upisala u katastar. Tako je kao formalni vlasnik nastavio da se vodi prodavac, protiv kojeg je Zberbanka iz Beograda povela postupak za naplatu potraživanja od 1.030.000 dinara.

Sud je odredio da taj dug bude naplaćen prodajom stana, iako je bivši vlasnik dostavio ugovor, overen u tom istom sudu, kojim je svojinsko pravo preneo na Jelku Kovačev.

– On me je pred drugo javno nadmetanje obavestio da će stan, čija je tržišna vrednost procenjena na 28.420 evra, biti prodat putem oglasa. Na prvom nadmetanju nije bilo zainteresovanih kupaca, a u drugom pokušaju „otišao“ je za oko 9.000 evra. Posle toga je predstavnik neke agencije dolazio kod mene da mi nudi da za istu sumu otkupim sopstveni stan?! – priča Jelka, šokirana onim što joj se desilo.

Za nalog da bude prinudno iseljena saznala je 21. decembra prošle godine, kad je socijalna radnica došla da proveri da li u stanu ima maloletne dece „kako bi se izbeglo da budu traumatizovana prilikom izbacivanja iz stana i zbrinuta u hraniteljskoj porodici“!? Jelka ima unuče koje je kod nje tada bilo u gostima, ali kaže da je bila zgranuta tom vrstom „pomoći“ Centra za socijalni rad.

Njen advokat Slobodanka Petković iz Novog Sada ističe da Osnovni sud u Vrbasu do danas nije dostavio odluku kojom se njenoj klijentkinji nalaže predaja poseda i iseljenje iz stana.

– Usmeno sam dobila potvrdu da je iseljenje bilo zakazano za 22. decembar – navodi advokat. – Sudski izvršitelj je došao u stan, ali je Jelki ostavio rok od mesec dana da se dobrovoljno iseli. Samo da bi sprečila sramno izbacivanje usred zime, ona je dala obećanje izvršitelju da će dobrovoljno napustiti stan do 25. januara, za kad je zakazano prinudno iseljenje.

Prema njenim rečima, Jelka je iz čistog neznanja propustila da kupljeni stan uvede u katastar, „ali njeno stečeno pravo svojine time nije dovedeno u pitanje“. Jelka je tužila „aktere u otimanju stana“ i uputila žalbu Višem sudu u Somboru na postupanje Osnovnog suda u Vrbasu. Njena pravna zastupnica podnela je pritužbu predsedniku vrbaskog suda na rad postupajućeg sudije.

– Od ovog postupka svi njegovi učesnici imaju koristi – naglašava advokat Slobodanka Petković. – Poverilac je naplatio potraživanje, dužnik se rešio duga, a profesionalni kupac je stekao stan za trećinu njegove vrednosti. Samo Jelka, čije postojanje sudija ignoriše, trpi štetu koju nije skrivila.

Zaključkom suda u Vrbasu naređeno je prinudno iseljenje uz asistenciju policije, što Jelkin advokat ocenjuje kao nedopustivo.

– Tek ako sama ne izađe iz poseda, sud naknadno može zakazati izvršenje sa policijom. Jelka nije kriminalac da joj na vrata dolazi policija i prinudno je iseljava u prisustvu komšija. Njoj su ugrožena osnovna ljudska prava, jer izbacivanje žene na ulicu u zimskom periodu predstavlja povredu člana 25 Ustava, kojim je zabranjeno svako ponižavajuće postupanje – upozorila je Jelkin advokat Slobodanka Petković.

UPIS U KATASTAR JEDINA ZAŠTITA

U REPUBLIČKOM geodetskom zavodu ističu da je zakon jasan i da se svojina stiče upisom u katastar, a ne ugovorom. Mitar Trbović, načelnik pravne službe RGZ, kaže da je jedini način da se vlasnici nekretnina zaštite od ovakvih neprijatnosti, da na vreme upišu svoju nepokretnost.

– Vlasnik je obavezan da u roku od 30 dana dođe u katastar i da to uradi, a čak su propisane i kazne ukoliko to ne učini – objašnjava Trbović. – Za fizička lica one iznose od 10.000 do 50.000 dinara, a za pravna od 100.000 do 250.000 dinara. To ne naplaćujemo mi, već sudija za prekršaje. Od pre nekoliko dana smo snizili cenu upisa, pa sada umesto 9.500 ta usluga košta 5.000 dinara.
(Z. R.)

MOŽE DA TUŽI STVARNOG DUŽNIKA

Prema Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, u nadležnosti javnog izvršitelja je da sprovodi odluku suda i on nema ovlašćenja da je menja, kaže za „Novosti“ Neda Petrović, savetnik za odnose s javnošću Komore javnih izvršitelja:

– Imajući u vidu presudu koju je sud doneo, izvršitelj je postupio prema toj odluci. Načelno, treće lice u postupku ima pravo podnošenja prigovora sudu.

Kako tvrde u Advokatskoj komori Srbije, slučaj gospođe Kovačev nije usamljen, a ukoliko se desi da građani, iz različitih razloga, ne podnesu nikakav prigovor sudu, na kraju im ostaje da tuže stvarnog dužnika i od njega pokušaju da naplate izgubljeno dobro. 

Izvor: sajt Novosti