Незадовољни платама, Службеници у правосуђу најавили обуставу рада од 1. новембра. Траже да основица зарада буде минималац од 21.000, а не 17.100 динара

ОКО 15.000 правосудних службеника запослених у судовима, тужилаштвима и затворима ступиће у штрајк 1. новембра јер су незадовољни зарадама које се крећу између 25.000 и 30.000 динара. Ово је најавила Слађанка Милошевић, председник Синдиката правосуђа Србије.

– Плате у правосуђу су најниже у јавном сектору и нису повећаване пуних шест година, односно од последњег штрајка. Годинама смо разговарали, и послодавац нас је увек варао и није био искрено заинтересован за побољшање нашег материјалног положаја – каже Милошевић.

Синдикалци траже да основица њихових зарада буде минимална гарантована цена рада на основу одлуке Социјално-економског савета. Сада им је, кажу, основица 17.100 динара, док је минимална цена рада 21.000. Месечно добијају помоћ од по 4.000, али она није укључена у зараду. Такође, премијер није испунио обећање из децембра прошле године за исплату једнократне помоћи.

У штрајку ће учествовати и затворски чувари, а према речима синдикалца Звонка Томашевића, запосленог у затвору „Нова Скела“, безбедност неће бити угрожена.

– Нећемо спроводити притворенике и осуђенике по позиву судова, осим када су у питању хитни, притворски предмети. Нећемо их водити на ликовне секције и спорт, неће бити посета, чак ни адвоката, као ни пријема пакета. Изводићемо их само у шетњу и на оброке – каже Томашевић.

Ни дактилографи, записничари и остали запослени у судовима неће радити осим када су у питању хитни, притворски предмети и привремене мере (нпр. забрана приласка). То ће значити да ће, баш као и код штрајка адвоката пре годину дана, правосуђе бити у колапсу. Штрајк ће се одржавати у судовима, тужилаштвима и затворима, и сваког дана ће почињати доласком људи на посао и трајати до краја радног времена.

ДО ИСПУЊЕЊА ЗАХТЕВА

ШТРАЈК ће трајати до испуњења захтева, осим ако се наш послодавац не уразуми и понуди нам до 1. новембра повећање плата – закључује Милошевић.

Извор: сајт Новости.рс