Nezadovoljni platama, Službenici u pravosuđu najavili obustavu rada od 1. novembra. Traže da osnovica zarada bude minimalac od 21.000, a ne 17.100 dinara

OKO 15.000 pravosudnih službenika zaposlenih u sudovima, tužilaštvima i zatvorima stupiće u štrajk 1. novembra jer su nezadovoljni zaradama koje se kreću između 25.000 i 30.000 dinara. Ovo je najavila Slađanka Milošević, predsednik Sindikata pravosuđa Srbije.

– Plate u pravosuđu su najniže u javnom sektoru i nisu povećavane punih šest godina, odnosno od poslednjeg štrajka. Godinama smo razgovarali, i poslodavac nas je uvek varao i nije bio iskreno zainteresovan za poboljšanje našeg materijalnog položaja – kaže Milošević.

Sindikalci traže da osnovica njihovih zarada bude minimalna garantovana cena rada na osnovu odluke Socijalno-ekonomskog saveta. Sada im je, kažu, osnovica 17.100 dinara, dok je minimalna cena rada 21.000. Mesečno dobijaju pomoć od po 4.000, ali ona nije uključena u zaradu. Takođe, premijer nije ispunio obećanje iz decembra prošle godine za isplatu jednokratne pomoći.

U štrajku će učestvovati i zatvorski čuvari, a prema rečima sindikalca Zvonka Tomaševića, zaposlenog u zatvoru „Nova Skela“, bezbednost neće biti ugrožena.

– Nećemo sprovoditi pritvorenike i osuđenike po pozivu sudova, osim kada su u pitanju hitni, pritvorski predmeti. Nećemo ih voditi na likovne sekcije i sport, neće biti poseta, čak ni advokata, kao ni prijema paketa. Izvodićemo ih samo u šetnju i na obroke – kaže Tomašević.

Ni daktilografi, zapisničari i ostali zaposleni u sudovima neće raditi osim kada su u pitanju hitni, pritvorski predmeti i privremene mere (npr. zabrana prilaska). To će značiti da će, baš kao i kod štrajka advokata pre godinu dana, pravosuđe biti u kolapsu. Štrajk će se održavati u sudovima, tužilaštvima i zatvorima, i svakog dana će počinjati dolaskom ljudi na posao i trajati do kraja radnog vremena.

DO ISPUNJENJA ZAHTEVA

ŠTRAJK će trajati do ispunjenja zahteva, osim ako se naš poslodavac ne urazumi i ponudi nam do 1. novembra povećanje plata – zaključuje Milošević.

Izvor: sajt Novosti.rs