Ево новина које су донеле измене Закона о безбедности саобраћаја које су усвојене у Скупштини Србије.

Максимална количина алкохола у крви за возаче смањена је са 0,3 на 0,2 промила, уз веће казне за прекорачење брзине, казне за невезивање појаса удвостручене.

Предвиђене су и строже казне за насилничку вожњу, па је тако за претицање колоне преко пуне линије, два или више пролазака кроз црвено светло за мање од 10 минута, вожња са више од два промила алкохола у крви – предвиђен обавезан затвор од 30 до 60 дана или казна рада у јавном интересу од 240 до 360 сати, као и 14 до 16 казнених поена и девет месеци забране управљања возилом.

Казна за невезивање појаса убудуће ће уместо 5.000 бити 10.000 динара.

Предвиђено да се деца могу превозити само у одговарајућем безбедносном седишту, односно на подметачу за седење, у зависности од узраста и висине детета.

За поједине прекршаје смањене су казне, попут вожње у зауставној траци, или ако је возачка дозвола истекла за више од шест месеци, јер се сматра да је то пропуст који возач може да направи, а који нема везе са возачким знањем и способностима.

Поједине радње се више не сматрају прекршајем – претицање бицикала, радних машина, трактора, мотокултиватора, односно запрежног возила, преко пуне линије, под условима прописаним законом, јер је уочено да лети то утиче на ставрање колона, што смањује безбедност на путевима.

Изменама Закона су пооштрени услови за добијање возачких дозвола, а млади возачи ће моћи да управљају возилом снаге мотора до 80 киловата, све док по процени стручњака не стекну зрелост и искуство за самостално управљање осталим категоријама возила.

За младе возаче предвиђена је нулта толеранција на алкохол, телефонирање, као и забрана вожње између 23 и шест сати, а моћи ће да превозе највише три особе, укључујући и особу под чијим надзором возе.

Такође, предвиђене су и нове мере контроле за ауто-школе, како би се повећао квалитет обуке, и то кроз јединствени информациони систем у који ће се “сливати” сви подаци везани за оспособљавање кандидата, укључујући и аудио и видео запис полагања испита.

Када је реч о техничком прегледу возила, предвиђено је обавезно успостављање видео-надзора приликом вршења техничког прегледа који ће посебним програмом бити повезан са МУП-ом.

Извор: сајт Б92