Много предмета које државно правобранилаштво води у име државе. У 90 одсто случајева Република се налази на „оптуженичкој клупи“

Државно правобранилаштво, у име Србије, тренутно води око 300.000 спорова у којима је држава тужилац или је тужена, што је за око 50.000 предмета више него пре три године. Процењује се да је у око 90 одсто случајева Република на „оптуженичкој клупи“, а у само десет процената наша земља је пресавила табак.

Како је „Новостима“ речено у Правобранилаштву, које заступа Владу, Скупштину, министарства, државне управе, јавне установе које се финансирају из републичког буџета, спорови се воде од Суботице до Врања. Садржине предмета су различите: незаконит рад државних органа, неоснован притвор, незаконита осуда, необезбеђивање противградних ракета и тужбе за утврђивање права својине на грађевинском земљишту.

Табак су пресавили и бивши посланици Српске радикалне странке који од Скупштине траже око 20 милиона динара на име дневница и регреса који су укинути 2009. године. Први основни суд пресудио је у њихову корист и сада се чека коначна одлука Апелационог суда. Њих 20, у зависности од тога колико су времена провели у законодавном дому, тражили су од 600.000 до милион динара за неисплаћене дневнице, плус по 100.000 за регрес.

Држава и грађани све чешће на суду

Грађани су државу тужили и због штете због повреда на раду, полицијске тортуре или одузетих возила, оружја… И даље се воде спорови које су поднеле судије које нису прошле реизбор 2009. године, а које су, одлуком Уставног суда, враћене на посао.

На списку оних који су тужили државу су и грађани чије су жалбе због повреде на суђење у разумном року или права личности и достојанства усвојене пред Уставним судом. Полицајци најчешће траже накнаду штете за прековремени, ноћни или рад у време државних и верских празника, као и због губитка посла.

Држава, са друге стране, тужи грађане, али и фирме, због неплаћања пореза, накнаде за грађевинско земљиште, такси или других дажбина. Случајеви се воде пред судовима широм Србије, а највише у Првом основном суду.

ТУЖБЕ ПРЕД „СТРАЗБУРОМ“

Србији је на име пресуда Европског суда за људска права у Стразбуру током прошле године досуђено да исплати око 147.000 евра одштете, што је мало више него у 2016. Наша земља је, наводи се у годишњем извештају ове институције, поштовала рок за плаћање одштете у 21 случају, док у 24 није доставила информације да је новац уплаћен пре истека рока. Против наше земље је прошле године поднето 38 нових тужби.