Коначно ће бити прописана званична сатница наше земље. Прилагођавамо се ЕУ, која је на корак од укидања померања казаљки

У јеку европске расправе има ли смисла померати казаљке зарад летњег рачуњања времена, Србија припрема Закон о рачунању времена. Циљ је да се гарантује јединствено време на територији читаве земље. Посебна радна група саставила је нацрт прописа и он предвиђа да грађани Србија и даље последње недеље у марту, тачно у два часа, казаљке помере сат унапред. И враћаће га назад последње недеље октобра.

Интересантно је да је последњи Закон о рачунању времена код нас усвојен 2006, још када смо делили државу са Црном Гором. Јавила се зато потреба да имамо закон који ће прописати како се и када померају казаљке – у Србији. И тако дефинисати законско време.

Наша земља, међутим, своје законодавство усаглашава са европским, тако да уколико Европа реши да убудуће не постоји летње и зимско рачунање, одлуци ћемо се прилагодити и ми.

А у Европској унији је померању часовника према зимској и летњој схеми по свој прилици одзвонило. Остаје, највероватније, само још да се види која ће сатница бити прихваћена као константно правило у даљем рачунању времена.

После више захтева европских посланика и многобројних грађанских петиција, Европска комисија је одлучила да испита мишљење становника ЕУ о редовном полугодишњем померању казаљки. У анкети која је покренута почетком јула, а завршена у поноћ у четвртак, учествовало је 4,6 милиона људи. ЕК ће сада анализирати прикупљене резултате и кроз неколико недеља на основу тога изаћи са конкретним предлогом.

Иако одлука још није донета, ближе реалности је да се казаљке више на силу не померају, јер прелазак са зимског на летње време има све више противника.

Вештачка промена времена је уведена да би се оствариле уштеде у енергији, али су истраживања која су извршена на тражење ЕК показала да је корист у том смислу веома мала.

С друге стране, последице по здравље нису занемарљиве. Нека истраживања су показала да проблеме услед промене рачунања времена осећа чак 20 одсто људи.

После консултација са грађанима, али и са сваком земљом чланицом, Европска комисија ће одлучити да ли да укине све више оспоравану директиву и вештачко померање казаљки, или да задржи досадашњи систем. Ако се у Бриселу одлуче за промене, мораће да преломе између тога да ли ће се приклонити летњем или зимском времену.

Претпоставља се да ће се, због координације сатница и лакшег пословања, тежити јединственој одлуци и истим временским зонама. Томе ће се, свакако, приклонити и остале земље, које теже да једном буду део ЕУ, као што је и Србија, која усклађује своје законодавство с Бриселом.

 

Извор: сајт Новости