Спрема се закон о јавној својини, некретнине ће вредновати проценитељи. Процене Пореске управе биле нереалне, па имовина није могла да се прода

Вредност непокретности које поседује држава убудуће неће процењивати само Пореска управа, као до сада, већ и овлашћени проценитељи. Ову новину предвиђа измењени Закон о јавној својини, који би требало да буде окончан у наредних месец и по дана.

Како је за „Новости“ потврдио директор Републичке дирекције за имовину, две су кључне измене прописа. Прва је везана за поменуту процену непокретности, а друга даје Дирекцији могућност обарања почетне цене уколико прва продаја државних вила, станова, локала или земљишта буде неуспешна.

– Процене вредности радиће овлашћени проценитељи, а не, као до сада, Пореска управа, која се ослања на цене постигнуте у последњим прометима на одговарајућој локацији. Не узима у обзир да ли су потенцијали локације добри или лоши. Тада често процене бивају превисоке, али понекад и прениске. Друга измена омогућиће Дирекцији да, уколико не постоји купац за 100 одсто вредности имовине, у следећем огласу можемо да идемо на нижу цену. Такво решење постоји већ у другим законима. Сада можемо и по стотину пута да објавимо оглас нудећи нешто по цени од 100 одсто вредности и да не продамо ништа – каже Воркапић.

Држава највише проблема има када на продају да одређено грађевинско земљиште или објекте који су по разним основама постали њено власништво. Неретко су то куће у планинским селима, које немају купце, јер Пореска управа не узима у обзир да су трошне и оронуле, па их процењује као да су нове.

У последњем огласу држава је понудила на продају и некадашње производне хале, као нпр. у Пироту, где квадрат заједно са земљиштем кошта 194 евра. Воркапић објашњава да је овде реч о имовини која је на Дирекцију прешла тако што Пореска управа није могла да се намири од дужника, па му је запленила имовину, али није успела да је прода чак ни за трећину вредности. Проблем је само, како наглашава, што се од Дирекције сада очекује да успешно нађе новог власника, али по пуној цени!

Што се тиче вила на Дедињу, све што је било вредно и атрактивно већ је продато, а Србија је од тога прошле године приходовала укупно 8,3 милиона евра. Оно што јој је преостало углавном није продато због нереалне пореске процене. У Дирекцији очекују да ће и те некретнине наћи купце, али о томе ће одлучити Влада.

Дирекција, пак, у међувремену, за октобар најављује оглас за продају сувласничких удела, стечених кроз наслеђивање, на пример, половине стана после смрти власника. Сувласници ће имати право прече куповине. Таквих некретнина има око 7.500 под државном капом. Нису, међутим, све још прошле уредан упис, који би био задовољавајући за нотаризацију, па ће продаја ићи сукцесивно.

Извор: сајт Новости
Наслов: Редакција