Највеће повећање коефицијента у здравству имаће доктори на психијатрији, главне сестре у домовима здравља и возачи у Хитној помоћи, предвиђа радна верзија новог система платних разреда.

Предлогом нових коефицијената знатно повећање имаће и изабрани лекари за децу и одрасле, те стоматолози, медицинске сестре у болницама и домовима здравља, специјалисти и сестре на интензивној нези… Њихове плате требало би у просеку да буду веће за око 10 одсто.

– Радна верзија, у којој се наводе предлози нових минималних и максималних коефицијената, показује да директори домова здравља, којих у Србији има укупно 147, могу да очекују раст коефицијента са 4,06 на максималних 6,69 и плату у распону од 92.000 до 95.000 динара. Изабрани лекари могу да очекују повишице од око 5.000 динара, а приближан раст кроз увећање коефицијента предвиђен је и за медицинске сестре у болницама и домовима здравља – каже Живорад Мркић, председник Новог синдиката здравства.

У Министарству за државну управу и локалну самоуправу кажу за „Блиц“ да раде на увођењу јединственог система коефицијената за цео јавни сектор, без јавних предузећа.

– Нову уредбу ћемо имати до краја септембра како би од 1. јануара 2019. године сва радна места била уведена у нов систем. То не значи и да ће у том моменту бити увећане плате, већ да ће се јавни сектор наћи у систему, а да ће се повећање спровести када се за то стекну услови у буџету. Нов систем ће довести до транспарентнијег, правичног и упоредивог система зарада – наводе у овом Министарству.

То је јуче потврдила и премијерка Ана Брнабић, која је најавила да би до краја године требало да буде усвојен закон о увођењу платних разреда и да би тај систем требало да заживи од 1. јануара. Она је рекла да Влада сада израчунава ефекте повећања плата у јавном сектору и укидање привременог смањења пензија, као и да ће у фокусу поново бити подизање стандарда запослених у здравству, просвети и безбедносним службама.

– Платне разреде смо скоро завршили у ресорима и сада идемо у разговоре са синдикатима. Мислим да ћемо до краја године успети да уђемо у Скупштину са тим законом и да ћемо од 1. јануара 2019. имати ту јако важну реформу и увести платне разреде у управу – казала је Брнабић.

Нагласила је да ће тако сви знати колике ће бити њихове плате и да ће сви имати повећање по платним разредима када буду завршене реформе, а биће уведен и систем награђивања.

Како сазнајемо, радна верзија новог система платних разреда предвидела је и незнатна смањења минималног нивоа коефицијената код поједних група запослених у здравству. Тако је зубним техничарима, којих у Србији има 1.402 и чија је тренутна зарада 38.231 динара, уз коефицијент од 2,68 предвиђен минимални коефицијент од 2,59, а максимални од 2,75. Такође, докторима медицине у секундарном здравству предвиђен је минимални коефицијент од 4,42 и максимални од 4,56, а њихов тренутни коефицијент је 4,45.

Извор: сајт Блиц-а