Променом пореских закона неопорезиви део зараде радника уместо досадашњих 11.790 динара од 1. јануара 2018. године биће повећан за више од 3.000 динара, на 15.000 динара, саопштила је данас Влада Србије.

Влада Србије саопштила је данас да је изменама Закона о порезу на доходак повећан неопорезиви део зарада на 15.000 динара, а највећи ефекат те промене одразиће се на око 350.000 радника у Србији који примају минималну зараду.

Та пореска олакшица, смарају у Влади, увешће прогресивност у опорезивању и растеретити привреду за око 11,6 милијарди динара, „чиме се ствара простор за ново запошљавање у приватном сектору, са намером да буде прави мотор развоја српске привреде“.

Држави од минималца само 1.000 динара

У Србији, иначе, запослено је око 2,8 милиона људи, што значи да је на минималцу сваки осми грађанин који има посао. На минималну плату за пуно радно време, од 25.168 (са повећаном минималном ценом сата од 143 динара од 1 јануара 2018), опорезиваће се стопом од 10 одсто само нешто више од 10.000 динара.

Скупштина Србије усвојила је у четвртак, подсећа Влада Србије, сет пореских закона који ће омогућити боље пословно окружење, мање намете за привреду и боље услове за веће запошљавање.

Увођење подстицаја за почетнике у пословању кључна је новина и једна од најважних мера Националног програма за сузбијање сиве економије.

Она се односи на особе које су у претходних годину дана завршиле средњу школу, факултет или су, као незапослени, дуже од шест месеци на евиденцији Националне службе за запошљавање.

Усвајањем измена Закона о порезу на доходак грађана и Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање они који започињу са обављањем сопствене делатности добиће додатни подстицај, јер ће бити ослобођени плаћања пореза на зараде и доприноса за обавезно социјално осигурање у години оснивања предузећа и у наредној години.

Према решењу које је израдила радна група Министарства финансија, Пореске управе и Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД), та новина односи се на зараду оснивача предузетничке радње и зараде до девет новозапослених особа, које такође морају да буду тек свршени средњошколци, студенти или особе са евиденције НСЗ.
А за неопорезиву плату… питаћемо ММФ

Примена мере почиње у октобру 2018. и важиће за предузетнике у режиму исплате личне зараде.

Анализа пореског и непореског оптерећења почетника у пословању, коју је реализовао НАЛЕД, показује да уштеде које ће по овом основу остварити предузетници иду и до 250.000 динара годишње по особи код исплате минималне зараде, додаје се у саопштењу.

У наставку борбе за смањење незапослености олакшице за запошљавање нових радника остаће на снази до краја 2019. године и то тако што ће предузетници имати право на повраћај плаћеног пореза и доприноса од 65 одсто до 75 одсто.

Усвојен је и Закон о изменама и допунама Закона о роковима измирења новчаних обавеза у комерцијалним трансакцијама, што ће омогућити већу финансијску дисциплину, транспарентност и успешније планирање и управљање ликвидним средствима, како код привредних субјеката, тако и у јавном сектору.

Извор: сајт Мондо