Kasno sinoć Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o ministarstvima, po kojima će Vlada Srbije imati 25 resora, četiri više nego do sada, pri čemu će neka ministarstva biti nova, a neka razdvojena

Poslanici su od utorka u podne raspravljali o izmeni ovog Zakona, ali najmanje o toj jedinoj tački dnevnog reda.

Za izmene je glasalo 150 poslanika, protiv su bila 44, a jedan poslanik nije glasao. Za zakon u načelu je glasalo 149 poslanika, protiv je bio 4, a četiri poslanika nisu glasala.

Poslanici su podneli 65 amandmana, ali nijedan nije prihvaćen. Takođe nisu usvojeni ni razlozi poslanika koji su se zalagali da i ovaj saziv Skupštine ima 21 ministarstvo kao i prethodni, kao ni predlozi da se formiraju ministarstva za dijasporu, odnosno za Kosovo i Metohiju.

Novi resori su:

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine i Ministarstvo za javna ulaganja, što je do sada bila Kancelarija Vlade Srbije.
– Dosadašnje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je razdvojeno i formiraju se Ministarstvo prosvete i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.
– Razdvaja se i dosadašnje Ministarstvo omladine i sporta, pa će nova ministarstva biti Ministarstvo turizma i omladine i Ministarstvo sporta,
– a razdvojeno je i dosadašnje Ministarstvo kulture i informisanja i formira se Ministarstvo kulture i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Izvor: sajt Vreme
Naslov: Redakcija