Epidemija KOVID-a otvorila je pitanje iznosa naknade za bolovanje i odsustva sa posla, kao i potrebu regulisanja sve češćeg rada od kuće, a sagovornici Tanjuga iz dve sindikalne centrale slažu se da je po tim pitanjima potrebno utvrditi pravila igre.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković u izjavi za Tanjug kaže da je iznos nadoknade najveći problem ako se neko zarazi. U kompletnom javnom sektoru, kaže, nadoknada iznosi 100 odsto zarade, osim u kulturi.

„Ovih dana vodimo sa ministarstvima finansija i kulture razgovore da i radnicima u tom sektoru, ako se zaraze virusom, odsustvo sa posla ili bolovanje – bude nadoknađeno sa 100 odsto“, rekao je on.

Stav SSSS je da bi i samoizolaciju, koja traje između 14 i 21 dan trebalo da poslodavac tretira kao neku vrstu povrede na radu.

„Ne znamo gde se ko zarazio, a možda je i na poslu. Značajnije je i za finansijske efekte firme, i po ostale zaposlene, da poslodavac isplati kompletnu nadoknadu zarade zaposlenom koji je u samoizolaciji, nego da zarazi ostale i onda dođe u situaciju da nema radnike koji će obavljati posao“, kaže on.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić podseća da na početku epidemije nije bilo problema sa isplatom naknade od 100 odsto za bolovanja, jer su svi bili uplašeni i solidarni.

„Tada je 99,9 poslodavaca poštovalo isplatu od 100 posto, svima koji su bili kovid zaraženi, u samoizolaciji ili karantinu. U drugom delu epidemije počeli su da se pojavljuju problemi u praksi, jer su pojedini računali takva bolovanja 65 odsto zarade, neki isplaćivali 100 procenata, a treći samoizolaciju retroaktivno tretirali kao korišćenje godišnjih odmora“, kaže ona.

Dodaje da je bilo na stotine slučajeva izdavanja takvih rešenja za godišnji odmor i da se reagovalo parcijalno, upozoravajući poslodavce da krše Zakon o radu.

„Zbog ovakve situacije ASNS je uputio zahtev Ministarstvu rada da se donese obavezujući pravni akt kojim će se pravila igre jasno uspostaviti, ako je bolovanje onda je za sve, i nema nikakvih izuzetaka“, kaže ona i dodaje da bi u tom aktu bilo poželjno da se navede da poslodavac koji je u mogućnosti može isplatiti nadoknadu u iznosu pune plate.

Izvor: sajt Blic-a
Naslov: Redakcija